Buka ménu utama

Parobahan

8 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
'''Prasasti Kebantenan''' nujul ka lima lémpéng tambaga nu kapanggih di Kebantenan, [[Bekasi]]. Ieu prasasti kiwari disimpen di Musieum Nasional, Jakarta, dinomeran E.42-a (I), E.42-b (II), E.43 (III), E.44 (IV), jeung E.45 (V). Ieu papanggihan kungsi dilaporkeun dina NGB. 1886:30 jeung NBG. 1911. XXVIII. Prasasti Kebantenan eusina maké basa Sunda kuna jeung tanpa titimangsa, tapi dumasar gaya jeung jenis aksarana katut ngaran raja nu disebutkeun, kanyahoan yén ieu prasasti téh dikaluarkeun ku [[Sri Baduga Maharaja]]diraja nu ngawasa [[Pakuan Pajajaran]] ([[1482]]-[[1521]]).
 
== Eusi ==
Éta lima lémpéng prasasti téh, anu tilu aya tulisanana bulak-balik, sedengkeun nu dua ukur sabeungeut.
 
:''na di pakwan pajajaran pun/ mula mo mihape
{{col-break}}
* Tukang
:''dayeuhan di jayagiri/ deung dayeuhan di [[Sunda Sembawa|sunda sembawa]]
:''aya ma nu ngabayuan inya ulah dek ngaheuryanan
{{col-end}}
=== Lémpéng E.42-b ===
* Hareup
:''taan inya beya pun. kena inya nu purah dibuhaya
:''mibuhayakeunna kacarita pun. nu pageuh ngawaka-
{{col-begin}}
{{col-break}}
* Hareup
:''//0// pun ini piteket sri baduga maharaja ratu haji
:''di pakwan sri sang ratu dewata/nu dipitekatan mana (baca:nana) le-
:''bakekeng, ciho[n]je. ka muhara cimuncang pun. ti kidul
{{col-break}}
* Tukang
:''hanggat ka leuweung comon. mulah mo mihape ya. ke
:''na. dewa sasana sanggar kami ratu. sapaah jalan gede
{{col-begin}}
{{col-break}}
* Hareup
:''ini piteket nu seba di Pajajaran. miteke
:''tanna kabuyutan di sunda sembawa aya ma nu ngaba
:''nu munah-munah inya. nu ngaheuryanan lamun aya nu
{{col-break}}
* Tukang
:''keudeu paambahna lurah sunda sembawa. ku aing dititah dipaeh
:''han. kena éta lurah kawikwan
2.037

éditan