Béda révisi "Perang Tiis"

24 bita dipupus ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Bot: Ngaganti Thefalloftheberlinwall1989.JPG ku West_and_East_Germans_at_the_Brandenburg_Gate_in_1989.jpg)
{{Other uses}}
[[Gambar:Reagan and Gorbachev hold discussions.jpg|thumb|300px|[[Presiden Amérika Sarikat|Presiden AS]] [[Ronald Reagan]] (kiri) jeung [[Sekretaris Jenderal Partei Komunis Uni Soviét|Sekretaris Jenderal Soviét]] [[Mikhail Gorbachev]], papanggih di [[Jenewa]] dina taun 1985.]]
{{Sejarah Perang Tiis}}
 
'''Perang Tiis''' ({{lang-en|Cold War}}, {{lang-ru|холо́дная война́, kholodnaya voyna}}, 1947–1991) nyaéta sesebutan kana ayana kategangan [[pulitik]] jeung [[militer]] antara [[Dunya Kulon]], nu dipingpin ku [[Amérika Sarikat]] jeung sekutu [[NATO]], ngalawan [[Dunya Kadua|Dunya Komunis]], nu dipingpin ku [[Uni Soviét]] jeung sekutu nagara-[[nagara satelit]]na. Paristiwa ieu dimimitian ku kajayaan [[Sekutu Perang Dunya II|Sekutu]] dina ngéléhkeun [[Jerman Nazi]] dina [[Perang Dunya II]], nu nyésakeun [[Amérika Sarikat]] jeung [[Uni Soviét]] nu jadi dua [[nagara adidaya]] di dunya ku bédana idéologi, ékonomi, jeung militer nu gedé. Uni Soviét, babarengan jeung nagara-nagara di [[Éropa Wétan]] nu dijajahna, [[Blok Wétan]]. Prosés pamulihan anggeusna perang di [[Éropa Kulon]] dipasilitasan ku program [[Rencana Marshall]] [[Amérika Sarikat]], jeung pikeun nandingana, [[Uni Soviét]] ogé nyieun [[Comecon|COMECON]] babarengan jeung sekutu Wétanna. Amérika Sarikat nyieun aliansi militer [[NATO]] dina taun 1949, sadengkeun Uni Soviét ogé nyieun [[Pakta Warsawa]] dina taun 1955. Babaraha nagara milihan pikeun milu kana salah sahiji ti dua nagara adidaya ieu,sadengkeun nu lainna milih pikeun tetep nétral ku dijieunna [[Gerakan Non-Blok]]
181

éditan