Béda révisi "Thomas Alfa Edison"

Taya parobahan ukuran ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(gabung dgn thomas alva edison)
[[file:A day with Thomas A. Edison.webm|jmpl|thumbtime=1|upright=1.1|{{en}} ''A Day with Thomas Edison'' (1922)]]
[[file:Thomas Edison.jpg|jmpl|Thomas Edison]]
'''Thomas AlfaAlva Edison''' ({{lahirmati|[[Milan, Ohio|Milan]], [[Ohio]], [[Amérika Sarikat]]|11|2|1847||18|10|1931}}) nyaéta élmuwan katut wirausahawan anu mekarkeun rupa-rupa pakakas penting.<ref name="bio">[http://www.biografitokohdunia.com/2011/03/biografi-thomas-alfa-edison.html Biografi Thomas Alfa Edison] (diaksés tanggal 3 Désémber 2011)</ref><ref name="prof">[http://surgaku.com/2009/12/biografi-thomas-alfa-edison/#Artikel ngeunaan Thomas Alfa Edison] (diaksés tanggal 4 Désémber 2011)</ref>. Edison nyaéta saurang [[inohong]] kasohor nu mimiti manggihan ''lampu bohlam'' (''lampu pijar'') tina hasil panalungtikanna.<ref name="Sutardi">{{Cite book | title =Ingin Cpt Sukses? Formula Thomas Alfa Ed| first =Sutardi| last =Ahmad| publisher =Elex Media Komputindo| location =Jakarta| year =2008|ISBN=9789792724332}}</ref> Teu saeutik pamanggih Thomas Alva Edison nu masihkénéh bisa dimangpaatkeun nepi ka kiwari, kayaning ''telegraf'', ''fonograf'', ''kinetoskop'', ''alat itung'', jeung réa-réa deui nu jumlahna nepika 1093 pamanggih.<ref name="Sutardi"/> Edison, resep kana ngayakeun panalungtikan-panalungtikan ''ilmiah''.<ref name="Niney">{{Cite book | title =Thomas Alva Edison| first =Niney| last =Anggraeni| publisher =Elex Media Komputindo| location =Jakarta| year =2008|ISBN=9789792774382}}</ref> Edison mangrupa élmuwan anu kawilang produktip dina jamanna, kacutat geus 1.093 patén dicekel ku manéhna, najan henteu sakabéhna mangrupa patén asli (mekarkeun patén saacanna)<ref name="bio" /><ref name="prof" />. Lalaki anu lahir di [[Milan]], [[Ohio]] [[11 Pébruari]] [[1847]] ieu meunangkeun patén hampir ti sakuliah Dunya, kaasup [[Amerika Sarikat]], [[Inggris]], [[Perancis]] jeung [[Jerman]]<ref name="bio" /><ref name="prof" />.
 
Edison ngajukeun patén pertamana ngeunaan alat pikeun ngarekam soralistrik dina [[28 Oktober]] [[1868]], Edison naratas karirna salaku éélmuwan di [[Newark]], [[New Jersey]] kalayan panimuan ''stockticker'' jeung perangkat ''telegraphic''<ref name="bio" />. Edison dilandi ''The WIzard of Menlo Park'' (penyihir ti Taman menlo) alatan alat anu dijieunna, nyaéta gramofon ([[1877]]) anu pungsina pikeun ngarekam jeung ngahasilkeun gelombang sora<ref name="bio" />. Salian ti éta, Edison ogé loba méré kontribusi dina widang militer Amerika Sarikat, sababaraha panalungtikanna nyaéta alat detéksi kapal udara, alat detési kapal selam, ngeureunkeun torpédo maké jaring, kamuflaseu kapal, jst<ref name="prof" />. Edison maot tanggal [[18 Oktober]] [[1931]] dina umur 84 taun, poé di mana bola lampu modéren dijieun<ref name="bio" /><ref name="prof" />.
183

éditan