Buka ménu utama

Parobahan

1 bita ditambahkeun, 3 bulan yang lalu
m
[[Category:Articles containing unverified chemical infoboxes]]
[[Category:Chembox image size set]]
'''Adamantan''' atawa '''adamantana''' nyaéta [[sanyawa kimia]] [[Kristal|kristalin]] tanwarna anu bauna kawas [[kamper]], boga [[rumus kimia]] C<sub>10</sub>H<sub>16,</sub> mangrupa [[sikloalkana]] sarta [[diamondoid]] pangbasajanna. [[Molekul]] adamantan diwangun ku gabungan tilu cingcin [[siklohéksana]] anu disusun dina konfigurasi "leungeun korsi". Adamantan téh anu pangstabilna ti antara sakabéh [[isomér]] anu boga rumus C<sub>10</sub>H<sub>16</sub>. Susunan spasial [[atom]] [[karbon]]<nowiki/> dina molekul adamantan sarua jeung dina kristal [[Berlian|inten]], anu matak éta ogé ngaranna diturunkeun tina [[Basa Yunani]] ''adamantinos'' (patali jeung baja atawa [[Berlian|inten]]). <ref>Alexander Senning. [https://books.google.com/books?id=Fl4sdCYrq3cC&pg=PA6 ''Elsevier's Dictionary of Chemoetymology'']. Elsevier, '''2006''', p. 6 {{ISBN|0-444-52239-5}}.</ref>
 
 
== Sajarah jeung sintésis ==
Taun [[1924]], H. Decker ngusulkeun ayana adamantan, anu ku anjeunna disebut '''''decaterpene''''' ('''dékaterpéna''').<ref>{{Cite journal|last=Decker H.|year=1924|title=Versammlung deutscher Naturforscher und Ärzte. Innsbruck, 21–27 September 1924|journal=Angew. Chem.|volume=37|issue=41|pages=795|doi=10.1002/ange.19240374102}}</ref>
 
Sintésis laboratorium munggaran dicoba taun [[1924]] ku [[Kimia|kimiawan]] [[Jérman]] Hans Meerwein ku ngaréaksikeun [[formaldehida]] jeung diétil malonat ku ayana piperidin. Lainna ngahasilkeun adamantan, Meerwein kalah meunang 1,3,5,7-tétrakarbométoksibisiklo[3.3.1]nonana-2,6-dion. Sanyawa anu jadi katelah "éster Meerwein" ieu dipaké dina sintésis adamantan jeung turunanana.<ref>{{Cite journal|last=Radcliffe|first=Marc D.|last2=Gutierrez|first2=Alberto|last3=Blount|first3=John F.|last4=Mislow|first4=Kurt|author-link4=Kurt Mislow|year=1984|title=Structure of Meerwein's ester and of its benzene inclusion compound|url=http://www.oci.uzh.ch/efiles/OCVII/ja00315a037.pdf|dead-url=yes|journal=Journal of the American Chemical Society|volume=106|issue=3|pages=682–687|doi=10.1021/ja00315a037|archive-url=https://web.archive.org/web/20110809064625/http://www.oci.uzh.ch/efiles/OCVII/ja00315a037.pdf|archive-date=2011-08-09|access-date=2010-05-26}}</ref> D. Bottger nyobaan nyieun adamantan maké éster Meerwein salaku prékursor. Hasilna, trisiklo-[3.3.1.1<sup>3,7</sup>], lain adamantan, tapi turunanana.<ref>S. Coffey, S. Rodd (ed.) Chemistry of Carbon Compounds. Vol 2. Part C. Elsevier Publishing Co.: New York. 1969</ref>
 
Kungsi ogé aya nu nyoba nyintésis adamantan maké floroglusinol sarta turunan [[siklohéksanon]], tapi sarua gagal.<ref name="cr64">{{Cite journal|last=Fort, Raymond C. Jr.|last2=Schleyers, Paul Von R.|year=1964|title=Adamantane: Consequences of Diamondoid Structure|journal=Chem. Rev.|volume=64|issue=3|pages=277–300|doi=10.1021/cr60229a004}}</ref>
[[Gambar:Meerweins_Ether.png|kiri|jmpl| Éster Meerwein ]]
Adamantan munggaran disintésis ku Vladimir Prelog taun [[1941]] ti éster Meerwein.<ref>{{Cite journal|year=1941|title=Über die Synthese des Adamantans|journal=Berichte|volume=74|issue=10|pages=1644–1648|doi=10.1002/cber.19410741004}}</ref><ref>{{Cite journal|year=1941|title=Über eine neue, ergiebigere Darstellung des Adamantans|journal=Berichte|volume=74|issue=11|pages=1769–1772|doi=10.1002/cber.19410741109}}</ref> Lian ti hasilna anu ukur saeutik 0,16%, carana ogé henteu praktis. Métode ieu dipaké pikeun nyintésis sababaraha turunan adamantan.<ref name="cr64">{{Cite journal|last=Fort, Raymond C. Jr.|last2=Schleyers, Paul Von R.|year=1964|title=Adamantane: Consequences of Diamondoid Structure|journal=Chem. Rev.|volume=64|issue=3|pages=277–300|doi=10.1021/cr60229a004}}</ref>
 
== Pasipatan pisik ==
Adamantan murni tanwarna, kristalin padet nu bauna kawas kamper. Henteu leyur dina cai, tapi leyur dina [[pelarut organik]] nonpolar.<ref name="himicheskaya entsiklopediya">{{Cite web|url=http://www.chemport.ru/chemical_encyclopedia_article_18.html|title=Adamantane|website=Encyclopedia of Chemistry|language=Russian|accessdate=2009-12-11}}</ref> Salaku hidrokarbon, adamantan boga titik léé anu kaasup luhur (270°C), bandingkeun jeung séjén hidrokarbon anu beurat molekulna sapantar: kampéna (45°C), limonéna (-74°C), osiména (50°C), terpinéna (60°C), twistana (164°C), atawa hidrokarbon linierliniér C<sub>10</sub>H<sub>22</sub> dékana (-28°C). Ahéngna, adamantan kalah nyublim lalaunan dina hawa kamar.<ref name="j1">{{Cite journal|last=Vijayakumar, V.|displayauthors=etal|year=2001|title=Pressure induced phase transitions and equation of state of adamantane|journal=J. Phys.: Condens. Matter|volume=13|issue=9|pages=1961–1972|bibcode=2001JPCM...13.1961V|doi=10.1088/0953-8984/13/9/318}}</ref> Adamantan bisa disuling maké saab cai.<ref name="bagriy_2">{{Cite book|last=Bagriy EI|chapter=Methods for hydrocarbon adamantane series|title=Adamantane: Synthesis, properties, application|url=https://books.google.com/books?id=8RA2AAAAIAAJ&dq=isbn=502001382X|location=Moscow|publisher=Nauka|year=1989|pages=58–123|isbn=5-02-001382-X}}</ref>
 
=== Wangun ===
11.462

éditan