Dogdog: Béda antarrépisi

1.563 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta)
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Enkelvellige tonvormige trom TMnr 15-433.jpg|thumb|250px|right| Dogdog]]
 
'''Dogdog''' nyaéta alat musik anu disadakeun ku cara ditakol ku leungeun, wangunna buleud panjang rada ngaleutikan ka bagian handapna.{{fact}} Dijieunna tina [[kai]] golondongan nu diliangan. Di wewengkon [[Banten]] mah disebutna ''dodod'', di [[Cisolok]] Sukabumi mah disebutna ''dogdog lojor''. Dogdog digunakeun dina pintonan [[réog]] atawa [[ogél]]. {{fact}}
 
Dogdog dipake dina pintonan ''réog'' atawa ''ogél''. Dogdog dina reog diwangun luhur 4 buah: anu pangalitna disebut ''tilingtit'' (garis tengah luhur panjangna 18-20 cm, garis tengah handap 10-14 cm, panjang badan handap 20-24 cm), dogdog kadua dingaranan ''panempas'' (garis tengah luhur panjangna 20-24 cm, garis tengah handap 16-18 cm, panjang badan handap 26-28 cm), nu katilu disebut ''badugblag'' (garis tengah luhur panjangna 26-30 cm, garis tengah handap 24-26 cm, panjang badan handap 32-36 cm) dogdog kaopat disebut gogog atawa ''parengwong'', anu pangagengna (garis tengah luhur panjangna 40-50 cm, garis tengah handap 38-42 cm, panjang badan handap 36-40 cm).
 
Di Jalaksana Kuningan, dogdog nu pangalitna dinamikeun ''si kacang,'' nu kadua pangalitna dinamikeun si tanjung, nu katilu dinamikeun si melog, sarta nu pangagengna dinamikeun si bokor.
 
Bahan anu digunakeun pikeun nyieun dogdog nyaéta kayu kenanga atawa nyiur, lembaran kulit (kulit sapi, kebo, mbé, atawa domba) sarta rotan pikeun tali anu ngiketna. Saenggeus digereut-gereut sarta dibuang kulitna, kawi cendana atawa nyiur ditatah jadi lubang ageng. Ujung lubang ageng ditutup nganggé kulit anu atos dikeringkeun, ngaitkeun ujung-ujung kulit di rotan anu ngalingker di badan dogdog.<ref>{{Cite book|edition=Cet. 1|title=Ensiklopedi Sunda : alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi|url=https://www.worldcat.org/oclc/45463431|publisher=Pustaka Jaya|date=2000|location=[Jakarta]|isbn=9794192597|oclc=45463431|last=Rosidi, Ajip, 1938-|last2=Pustaka Jaya (Firm)}}</ref>
 
{{pondok}}