Buka ménu utama

Parobahan

14 bita ditambahkeun, 3 bulan yang lalu
m
taya kamandang éditan
 
{{Kotakinfo Gunung|Photo=Kegagahan Merapi.jpg|Ngaran=Merapi|Location={{hlist|[[Kabupaten Klaten|Klaten]]|[[Kabupaten Boyolali|Boyolali]]|[[Kabupaten Magelang|Magelang]]}} ([[Jawa Tengah]])<br>[[Kabupaten Sleman]] ([[Daerah Istimewa Yogyakarta]])|Elevation=|Prominence=|Listing={{hlist|[[Ribu]]|Tipe A}}|Translation=gunung berapi|Language=Jawa Kuno|Pronunciation=|Range=|Coordinates=|Type=[[Gunung berapi kerucut]]}} '''Gunung Merapi''' (puncak luhurna 2.930 m dpl , pér 2010) ( hanacaraka : ꦒꦸꦤꦸꦁ ꦩꦼꦫꦥꦶ ) Dupi hiji gunungapi di bagian sentral [[Pulo Jawa|di Pulo Jawa]] sarta mangrupa salah sahiji gunung berapi nu aktip di [[Indonésia|Indonesia]] . Lamping sisi kidul nyaeta dina administrasi [[Kabupatén Sléman|kacamatan Banjarnegara]] , [[Yogyakarta|Region Husus Yogyakarta]] , sarta sésana anu di propinsi [[Jawa Tengah]] , nyaéta [[Kabupatén Magelang|Kab Magelang]] dina sisi kulon, [[Kabupatén Boyolali|Boyolali]] di kalér jeung wétan, sarta [[Kabupatén Klatén]] di tenggara. Wewengkon leuweung sabudeureun Puncak kana wewengkon Gunung Merapi Taman Nasional saprak 2004.
 
Gunung Merapi téh bahaya pisan, nurutkeun rékaman modéren ngalaman letusan unggal dua nepi ka lima taun na ieu dikurilingan ku padumukan nu padet pisan. Kusabab [[1548]] , gunung kungsi bitu 68 kali. {{Fact}} [[Kota Magelang]] sarta Yogyakarta téh kota ageung pangcaketna, kirang ti 30 &nbsp; km ti gempungan téh. Di lamping aya kénéh hiji pakampungan ka luhurna 1700 [[Méter|m]] sarta ngan opat kilométer ti gempungan téh. Kusabab pentingna ieu, Merapi jadi salah sahiji genep belas gunung seuneuan dunya téh kaasup dina proyék Gunung seuneuan Dékadeu ( ''Dékadeu Gunung seuneuan'' ). <ref> [http://vulcan.wr.usgs.gov/Volcanoes/DecadeVolcanoes/ ''Gunung seuneuan'' Page ''Dékadeu''] [http://vulcan.wr.usgs.gov/Volcanoes/DecadeVolcanoes/] </ref>
2

éditan