Buka ménu utama

Parobahan

6.683 bita ditambahkeun ,  5 bulan yang lalu
Dijieun ku cara narjamahkeun kaca "Leptin"

{{Infobox_gene}}{{Infobox protein family|Symbol=Leptin|Name=Leptin|image=PDB 1ax8 EBI.jpg|width=|caption=Structure of the obese protein leptin-E100.<ref name="pmid9144295">{{cite journal | vauthors = Zhang F, Basinski MB, Beals JM, Briggs SL, Churgay LM, Clawson DK, DiMarchi RD, Furman TC, Hale JE, Hsiung HM, Schoner BE, Smith DP, Zhang XY, Wery JP, Schevitz RW | title = Crystal structure of the obese protein leptin-E100 | journal = Nature | volume = 387 | issue = 6629 | pages = 206–09 | date = May 1997 | pmid = 9144295 | doi = 10.1038/387206a0 | bibcode = 1997Natur.387..206Z }}</ref>|Pfam=PF02024|Pfam_clan=CL0053|InterPro=IPR000065|SMART=|PROSITE=|SCOP=1ax8|TCDB=|OPM family=|OPM protein=|PDB={{PDB2|1ax8}}}} '''Léptin''' (tina Yunani λεπτός ''leptos'', "ipis") nyaéta [[hormon]] anu utamana dijieun ku [[sél adiposa]] jeung peujit leutik nu ngabantuan ngatur kasaimbangan énérgi ku ngahalangan [[lapar]]. Hormon ieu meta dina reséptor di [[hipotalamus]].<ref name="pmid16932309">{{Cite journal|year=2006|title=Drug Insight: the role of leptin in human physiology and pathophysiology – emerging clinical applications|journal=Nat Clin Pract Endocrinol Metab|volume=2|issue=6|pages=318–27|doi=10.1038/ncpendmet0196|pmid=16932309}}</ref> Dina [[Obésitas|obesitasna]], sénsitipitas kana leptin jadi ngurangan (siga résisténsi [[insulin]] dina [[Diabétes tipeu 2|diabetes 2]]) anu balukarna henteu mampuh ngadeteksi kawareg najan simpenan énérni geus pon kitu ogé kadar léptinna.<ref>{{Cite journal|date=May 2014|title=Advances in understanding the interrelations between leptin resistance and obesity|journal=Physiology & Behavior|volume=130|pages=157–69|doi=10.1016/j.physbeh.2014.04.003|pmid=24726399}}</ref>

Najan pangaturan simpenan lemak dianggap salaku fungsi utamana, léptin ogé boga peran dina prosés fisiologis séjénna,<ref>[https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1616504716300556 Article in "Mammalian Biology"]</ref> sakumaha kabukti ku loba loka sintésisna di saluareun sél lemak jeung sababaraha tipeu sél lian ti sél hipotalamik anu boga reséptor leptin. Pancén lianna ieu digarali kénéh. <ref name="pmid7624777">{{Cite journal|date=July 1995|title=Weight-reducing effects of the plasma protein encoded by the obese gene|journal=Science|volume=269|issue=5223|pages=543–46|bibcode=1995Sci...269..543H|doi=10.1126/science.7624777|pmid=7624777}}</ref> <ref name="pmid7624778">{{Cite journal|date=July 1995|title=Recombinant mouse OB protein: evidence for a peripheral signal linking adiposity and central neural networks|journal=Science|volume=269|issue=5223|pages=546–49|bibcode=1995Sci...269..546C|doi=10.1126/science.7624778|pmid=7624778}}</ref> <ref name="pmid7624776">{{Cite journal|date=July 1995|title=Effects of the obese gene product on body weight regulation in ob/ob mice|journal=Science|volume=269|issue=5223|pages=540–43|bibcode=1995Sci...269..540P|doi=10.1126/science.7624776|pmid=7624776}}</ref> <ref name="pmid7584987">{{Cite journal|date=November 1995|title=Leptin levels in human and rodent: measurement of plasma leptin and ob RNA in obese and weight-reduced subjects|journal=Nat. Med.|volume=1|issue=11|pages=1155–61|doi=10.1038/nm1195-1155|pmid=7584987}}</ref> <ref name="pmid7769141">{{Cite journal|date=June 1995|title=Evidence against either a premature stop codon or the absence of obese gene mRNA in human obesity|journal=J. Clin. Invest.|volume=95|issue=6|pages=2986–88|doi=10.1172/JCI118007|pmc=295988|pmid=7769141}}</ref> <ref name="pmid8532024">{{Cite journal|year=1996|title=Serum immunoreactive-leptin concentrations in normal-weight and obese humans|journal=N. Engl. J. Med.|volume=334|issue=5|pages=292–95|doi=10.1056/NEJM199602013340503|pmid=8532024}}</ref>

== Pangaruh ==
[[Gambar:Fatmouse.jpg|al=Two white mice both with similar sized ears, black eyes, and pink noses: The body of the mouse on the left, however, is about three times the width of the normal-sized mouse on the right.|jmpl| Babandingan beurit anu henteu bisa ngahasilkeun léptin, jadina [[Obésitas|obesitas]], [[lapar]], jeung létoy (kénca), jeung beurit normal (katuhu). ]]

; Perenah aksi
: Léptin ''langsung'' bereaksi jeung [[reséptor léptin]] dina [[Mémbran sél|mémbran]] rupa-rupa [[Sél (biologi)|sél]] dina [[waruga manusa]], pon kitu oge [[vertebrata]] sacara umum. Reséptor leptin kaasup [[reséptor sitokin tipe I]] ''single-transmembrane-domain''.<ref name="pmid18821585">{{Cite journal|year=2008|title=Leptin signaling in breast cancer: an overview|journal=Journal of Cellular Biochemistry|volume=105|issue=4|pages=956–64|doi=10.1002/jcb.21911|pmid=18821585}}</ref> Léptin ogé boga pancén jeung pangaruh ka hormon lianna, régulator énérgi, alajengna, leptin berinteraksi sareng [[hormon]] séjén sareng régulator énergi, ''langsung'' nyapih efek tina [[insulin]], [[Glukagon|glucagon]], faktor tumuwuh kawas insulin, hormon kamekaran, glucocorticoids, cytokines, and metabolites . <ref name="Margetic">{{Cite journal|year=2002|title=Leptin: a review of its peripheral actions and interactions|journal=Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord.|volume=26|issue=11|pages=1407–33|doi=10.1038/sj.ijo.0802142|pmid=12439643}}</ref>

; Pungsi
: Pungsi ''utama'' léptin nyaéta régulasi/pangaturan massa [[jaringan adiposa]] ngaliwatan pangaruh anu dimédiasi hipotalamus séntral dina [[lapar]], pamakéan [[énérgi pangan]], [[Olah Raga|olah raga]] jeung [[Homéostasis énérgi|kasaimbangan énérgi]]. Luareun [[uteuk]], dina périfér awak, fungsi ''sekundér'' léptin nyaéta: modulasi pangaluaran énérgi, modulasi métabolisme antara fétal jeung maternal, ngaktipkeun sél imun, jeung paktor pertumbuhan.

== Sajarah ==
Léptin kapanggih ku [[Jeffrey Freidman]] taun [[1994]]<nowiki/>sanggeus puluhan taun panalungtikan ku séjén lembaga ti [[1950-an]] maké modél mencit obés.<ref>{{Cite web|url=http://centennial.rucares.org/index.php?page=Discovery_Leptin|title=The Rockefeller University » Hospital Centennial|website=centennial.rucares.org|language=en|accessdate=2018-10-11}}</ref>

== Rujukan ==

== Tutumbu kaluar ==

* [https://web.archive.org/web/20060627212342/http://neuroendo.org.uk/index.php/content/view/8/11/ Leptin: uteuk anjeun, napsu jeung obesitas ku British Society of Neuroendocrinology]
* [http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/bodyweight/leptin.html Leptin ku Colorado State University] - ilustrasi hadé, ngan geus lila teu dimutahirkeun
* [http://www.3dchem.com/molecules.asp?ID=154 Leptin di 3Dchem.com], pedaran jeung diagram wangunna
{{Pondok}}
[[Kategori:Obésitas]]
[[Kategori:Hormon péptida]]
11.529

éditan