Dogdog: Béda antarrépisi

86 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: dipake → dipaké , eo → éo
mTidak ada ringkasan suntingan
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: dipake → dipaké , eo → éo)
'''Dogdog''' nyaéta alat musik anu disadakeun ku cara ditakol ku leungeun, wangunna buleud panjang rada ngaleutikan ka bagian handapna. Dijieunna tina [[kai]] golondongan nu diliangan. Di wewengkon [[Banten]] mah disebutna dodod, di [[Cisolok]] Sukabumi mah disebutna ''dogdog lojor''. Dogdog digunakeun dina pintonan [[réog]] atawa [[ogél]].
 
Dogdog dipakedipaké dina pintonan ''réog'' atawa ''ogél''. Dogdog dina reogréog diwangun luhur 4 buah: anu pangalitna disebut ''tilingtit'' (garis tengah luhur panjangna 18-20 18–20&nbsp;cm, garis tengah handap 10-14 10–14&nbsp;cm, panjang badan handap 20-24 20–24&nbsp;cm), dogdog kadua dingaranan ''panempas'' (garis tengah luhur panjangna 20-24 20–24&nbsp;cm, garis tengah handap 16-18 16–18&nbsp;cm, panjang badan handap 26-28 26–28&nbsp;cm), nu katilu disebut ''badugblag'' (garis tengah luhur panjangna 26-30 26–30&nbsp;cm, garis tengah handap 24-26 24–26&nbsp;cm, panjang badan handap 32-36 32–36&nbsp;cm) dogdog kaopat disebut gogog atawa ''parengwong'', anu pangagengna (garis tengah luhur panjangna 40-50 40–50&nbsp;cm, garis tengah handap 38-42 38–42&nbsp;cm, panjang badan handap 36-40 36–40&nbsp;cm).<ref name="Ajip"/>
 
Di Jalaksana Kuningan, dogdog nu pangalitna dinamikeun ''si kacang'', nu kadua pangalitna dinamikeun si tanjung, nu katilu dinamikeun si melog, sarta nu pangagengna dinamikeun si bokor.<ref name="Ajip"/>
20.027

éditan