Béda révisi "Kaswari"

18 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (4), rea → réa, ea → éa, Kusabab → ku sabab (2)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (4), rea → réa, ea → éa, Kusabab → ku sabab (2))
 
| subdivision = [[Casuarius]]{{br}}
}}
'''Kaswari''' mangrupakeunmangrupa manuk nu miboga ngaran ilmiah Casuarius nu masih kagolong dina kelompok jenis manuk nu teu bisa hiber.<ref name=":0">{{Cite web|url=http://www.faunadanflora.com/spesies-kasuari-burung-paling-berbahaya-di-dunia/|title=3 Spesies Kasuari, Burung Paling Berbahaya di Dunia – Flora dan Fauna|website=www.faunadanflora.com|language=en-US|accessdate=2017-12-21}}</ref> Manuk kaswari mangrupakeunmangrupa jenis manuk nu kiwari kaancam punah. <ref name=":0" />Kusabab ku sabab rusakna lingkungan tempat hirupna kaswari.<ref name=":0" /> Kaswari téh jadi fauna has nu jadi ciri Provisi Papua Kulon'''. <ref name=":0" />''' Kalumangsungan hirup manuk kaswari ditangtayungan ku undang-undang, pikeun nyingkahan sagala kamungkinan nu ngabalukarkeun tumpurna ieu [[spesies]].
 
== Deskripsi sarta ciri Kaswari ==
[[Bikang]] na leuwih gede jeung miboga warna nu leuwih cerah tibatan [[jalu]].<ref name=":0" /> Kasuari n geus sawawa miboga jangkung 1,5 nepi ka 1,8 m (4.9-5.9 suku), sanajan sababaraha bikang bisa nepi ka 2 m (6.6 suku), jeung beurat 58,5 &nbsp;kg (129 &nbsp;lb).<ref name=":0" /> Kaswari miboga bulu nu diwangun tina poros jeung barbules nu logor, teu miboga ''retrices'' (bulu buntut) atawa kelenjar preen.<ref name=":0" /> Kaswari boga jangjang leutik kalayan 5-6 bulu badag.<ref name=":0" /> Ieu diréduksi jadi hiji dasi kaku, keratinous, kawas landak, tanpa hiji hateup. Cakar aya dina unggal [[ramo]] kadua. ''Furcula'' jeung ''coracoid'' morosot, jeung tulang palatal sarta ''sphenoid'' tulang silih antel. Awak nu wangunna baji, dianggap salaku adaptasi pikeun nyingkahan [[cucuk]], jeung [[daun]] nu ngarambat, nu bisa ngarojong kaswari pikeun lumpat gancang di leuweung hujan.<ref name=":0" /> Kaswari maké suku maranéhanana salaku pakarang.<ref name=":0" /> Miboga tilu ramo suku kalayan [[cakar]] nu seukeut.<ref name=":0" /> Ramo suku kadua, bagian jero dina posisi medial, cakar kawas [[péso]] anu panjangna 125 &nbsp;mm (5 inch).<ref name=":0" /> Cakar ieu kacida pikasieuneun kusababku sabab teu jarang kaswari maké sukuna pikeun najong [[sato]] lain atawa manusa.<ref name=":0" /> Kaswari bisa leumpang nepi ka 50 &nbsp;km / h (31 &nbsp;mph) ngaliwatan leuweung geledegan jeung bisa luncat nepi ka 1,5 m (4.9 suku).<ref name=":0" /> Sarta kaswari mnagrupakun sato nu bisa ngojay pikeun meuntasan [[walungan]] atawa ngojay di[[laut]].<ref name=":0" />
 
== Jenis Kaswari ==
 
=== Kasuari Gelambir Ganda ''(Casuarius casuarius)'' ===
'''Kaswari gelambir-ganda''' atawa dina basa ilmiana ''Casuarius casuarius'' nyaéta salah sahiji manuk ti tilu speciés Kaswari.<ref name=":2">Jurnal UGM. [http://etd.repository.ugm.ac.id/index.php?mod=download&sub=DownloadFile&act=view&typ=html&id=99676&ftyp=potongan&potongan=D3-2016-356246-introduction.pdf Kaswari]. Diaksés ping 21 Desember 2017</ref> Manuk nu geus sawawa ukuranna gede, miboga jangkung nepi ka 170 &nbsp;cm, sarta miboga bulu warnana hideung jeung heuras.<ref name=":2" /> Kulit beuheungna warna biru jeung aya dua gelambir warna beureum dina beuheungna.<ref name=":2" /> Di luhur sirahna aya dua tanduk nu panjang warnana semu coklat.<ref name=":2" /> Manuk bikangna ampir méh sarua jeung jalu sarta biasana ukurana leuwih gede jeung leuwi loba tibatan jalu.<ref name=":0" /><ref name=":2" />
 
Populasi Kaswari Gelambir-ganda sumebar di leuweung dataran handap di Australia, pulau Irian jeung pulau Seram di provinsi Maluku.<ref name=":0" /> Spesiés ini mangrupakeunmangrupa hiji-hijina manuk di marga Casuarius nu aya di benua Australia.<ref name=":0" /> Kadaharan manuk Kaswari Gelambir-ganda nyaéta magrupa-rupa bubuahan nu murag kana taneuh di leuweung.<ref name=":0" />
 
Manuk Kaswari biasana hirup sorangan, papasangan mun keur usum jalangan. Anak manuk sisileungleuman ku manuk jalu.<ref name=":0" />
 
=== Kasuari Kerdil'' (Casuarius bennetti)''. ===
Saluyu jeung ngaranna, kaswari ieu mangrupakeunmangrupa jenis kaswari nu pang leutikna dibandingkun jeung nu séjénna.<ref name=":0" /> Gelambir teu gagantung dibeuheungna sakumaha nu séjén.<ref name=":0" /> Buluna warna biru caang dina beuheung sarta hideung dibagéan awak lianna.<ref name=":0" /> Tandukna gepéng jeug leutik teu siga kaswari lianna.<ref name=":0" /> Miboga kamampuan keur luncat, [[ngojay]] sarta néjéh kahareup kalayan kuat.<ref name=":0" />
 
Tempat hirupna, di pulau [[Papua]] nu sumbar di leuweunng sarta di bukit nepi ka jangkungna 3000 mdpl.<ref name=":0" /> Aya 7 subspesiés (''[[papuanus]], [[goodfellowi]], [[claudii]], [[shawmayeri]], [[hecki]], [[bennetti]] sarta [[picticollis]]'') nu sacara tradisional bisa katinggali.<ref name=":0" />
 
Populasi manuk Kaswari beuki turun.<ref name=":0" /> Ku kituna '''IUCN Redlist''' ngabuskeun manuk Kasuari Gelambir Ganda (''Casuarius casuarius'') jeung Kasuari Gelambir Tunggal'' (Casuarius unappendiculatus)'' kana status konservasi''' Vulnerable (Rentan)''' ti taun 1994.<ref name=":0" /> Sadengkeun Kaswari Kerdil ''(Casuarius bennetti)'' miboga status konservasi NearNéar ThreatenedThréatened (ampir kaancam ).<ref name=":0" /> Ancaman kapunahan manuk Kaswari alatan lobana jlma nu muru, boh diarah dagingna atawa buluna sarta endogna.<ref name=":0" />
 
== Populasi ==
18.254

éditan