Béda révisi "Karajaan Sumedang Larang"

Taya parobahan ukuran ,  2 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: Geusan → pikeun (2))
m
'''Sumedang Larang''' nyaéta hiji [[karajaan]] [[Islam]] nu kungsi ngadeg di [[Jawa Kulon]], [[Indonésia]], nu mangrupa bukti [[sajarah]] sumebarna [[agama]] Islam di Jawa Kulon. Ieu karajaan teu kawentar kawas [[Demak]], [[Mataram]], [[Banten]] sarta [[Cirebon]] dina pustaka sajarah karajaan-karajaan [[Islam]] di [[Indonésia]]. Tapi, ayana karajaan ieu mangrupa bukti sajarah anu pohara kuat pangaruhna dina sumebarna [[Islam]] di [[Jawa Kulon]] sakumaha anu dipigawé ku [[Karajaan Cirebon]] sarta [[Kasultanan Banten]].
 
Ayana Sumedang Larang téh sabada Pajajaran runtag ku Banten (1579-1580) waktu nyebarkeun agama Islam.<ref name=":0">{{Cite book|title=Sajarah Sunda Samemeh taun 1945|last=Ruhaliah|first=Ruhaliah|publisher=CV. Wahana Karya Grafika|year=2010|isbn=|location=Bandung|pages=93-94}}</ref> Sabada éta kajadian wilayah priangan, iwal Galuh, aya dina cangkingan Prabu pikeunGeusan Ulun (1580-1608 M), ngarana kerajaan Sumedang Larang.<ref name=":0" /> Éta kerajaan téh ibu kotana di Kutamaya, kuloneun Sumedang ayeuna.<ref name=":0" /> Ari Galuh mah anggeur ngadeg.<ref name=":0" /> Tapi dina taun 1595 M Galuh dicangking ku Mataram waktu pamaréntahan Sutawajaya (penembahan Senopati), nu maréntah Mataram dina taun 1586-1601 M.<ref name=":0" /> nurutkeun Hardjasaputra<ref name=":0" />
 
Sabada pikeunGeusan Ulun tilar dunya pamaréntahan dituluykeun ku anak téréna, nyaéta Radén Aria Suradiwangsa (1608-1624 M).<ref name=":0" /> Ari Mataram dipingpin ku Sultan Agung (1603-1645 M).<ref name=":0" /> Dina taun 1620 M Sumedang Larang robah jadi kabupatén Sumedang lantaran Aria Suriadiwangsa pasrah ka Mataram.<ref name=":0" /> Ti harita Sumedang Larang disebut Priangan.<ref name=":0" />
 
== Sajarah ==
=== Prabu Geusan Ulun ===
 
Prabu pikeunGeusan Ulun ([[1580]]-[[1608]] M) dinobatkeun pikeun ngagantikeun kakawasaan bapana, [[Pangéran Santri]]. Anjeunna netepkeun [[Kutamaya]] minangka ibukota karajaan Sumedang Larang, anu tempatna di bagian kulon dayeuh. Wewengkon kakawasaanana ngawengku [[Kuningan]], [[Bandung]], [[Garut]], [[Tasikmalaya]], [[Sukabumi]] (Parahiangan) kajaba Galuh ([[Ciamis]]). Karajaan Sumedang dina mangsa Prabu pikeunGeusan Ulun ngalaman kamajuan anu pesat dina widang sosial, budaya, ageman, militer sarta pulitik pamaréntahan. Sanggeus wafat dina taun[[1608]], putera kandungna, [[Pangéran Rangga Gempol Kusumadinata]] atawa anu dipikawanoh kalawan ''Raden Aria Suradiwangsa'' ngagantikeun kapamingpinan bapana.
 
== Pamaréntahan Sahandapeun Mataram ==
18.254

éditan