Béda révisi "Kleopatra"

174 bita dipupus ,  1 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: ea → éa, eo → éo (25), kulantaran → ku lantaran (2), kualatan → ku alatan, singareup → sanghareup
(Nyieun kaca anyar {{Infobox royalty | name = Kleopatra VII Filopator | image = Kleopatra-VII.-Altes-Museum-Berlin1.jpg | succession = Kerajaan Ptolemaik|Ratu Kerajaa...)
 
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ea → éa, eo → éo (25), kulantaran → ku lantaran (2), kualatan → ku alatan, singareup → sanghareup)
 
}}
 
'''KleopatraKléopatra''';(bahasa [[Yunani]]: Κλεοπᾰ́τρᾱ) nyaéta Ratu-ratu nu kasohor dina sajarah [[Mesir]] ti dinasti [[Ptolemia]], carita-caritana dicatet henteu ngan wungkul dina ''hieroglif'' [[Mesir]], tapi ogé dina sajarah [[Latin]] jeung [[Yunani]].<ref name=“JoyceTyldesley”"JoyceTyldesley"/><ref name=“Ron”"Ron"/> KleopatraKléopatra mindeng dipaké pikeun ngagambarkeun hiji awéwé pinter, binangkit, tur ambisius, mibanda sumanget gedé pikeun ngarobah sarta ngaronjatkeun kaayaan nagara [[Mesir]] nu kungsi jadi nagara maju saméméhna.<ref name=“Ron”"JoyceTyldesley">{{Cite book | title =CleopatraAncientCleopatra: WorldLast LeadersQueen of Egypt| first =RonJoyce Miller| last =Sommer BrowningTyldesley| publisher =ArthurProfile Meier SchlesingerBooks| location =Toronto Buffalo London| year =20082011|ISBN=97807910958299781847650443}}</ref><ref name=“JoyceTyldesley”"Ron">{{Cite book | title =Cleopatra:CleopatraAncient LastWorld Queen of EgyptLeaders| first =JoyceRon Miller| last =TyldesleySommer Browning| publisher =ProfileArthur BooksMeier Schlesinger| location =Toronto Buffalo London| year =20112008|ISBN=97818476504439780791095829}}</ref>
 
'''Kleopatra''';(bahasa [[Yunani]]: Κλεοπᾰ́τρᾱ) nyaéta Ratu-ratu nu kasohor dina sajarah [[Mesir]] ti dinasti [[Ptolemia]], carita-caritana dicatet henteu ngan wungkul dina ''hieroglif'' [[Mesir]], tapi ogé dina sajarah [[Latin]] jeung [[Yunani]].<ref name=“JoyceTyldesley”/><ref name=“Ron”/> Kleopatra mindeng dipaké pikeun ngagambarkeun hiji awéwé pinter, binangkit, tur ambisius, mibanda sumanget gedé pikeun ngarobah sarta ngaronjatkeun kaayaan nagara [[Mesir]] nu kungsi jadi nagara maju saméméhna.<ref name=“Ron”>{{Cite book | title =CleopatraAncient World Leaders| first =Ron Miller| last =Sommer Browning| publisher =Arthur Meier Schlesinger| location =Toronto Buffalo London| year =2008|ISBN=9780791095829}}</ref><ref name=“JoyceTyldesley”>{{Cite book | title =Cleopatra: Last Queen of Egypt| first =Joyce | last =Tyldesley| publisher =Profile Books| location =Toronto Buffalo London| year =2011|ISBN=9781847650443}}</ref>
 
==Sajarah==
Mangsa mimiti Ptolemeus maréntah, saurang ratu kudu tunduk kana sagala rupa paréntah [[Salaki|salakinasalaki]]na. <ref name=“Hazzard”"Hazzard"/><ref name=“Prudence”"Prudence"/> Tapi kadieunakeun mangsa [[Pamaréntah|pamaréntahanpamaréntah]]an kleopatrakléopatra jeung Euergetes (145-116 SM) saurang [[ratu]] mibanda kakawasaan sarta pangaruh nu sarua jeung [[raja]], malahan dina pamaréntahan KleopartaKléoparta nu panungtung mah, saurang Ratu mibanda pangaruh nu leuwih gedé tibatan salakina.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/><ref name=“Prudence”"Prudence"/>
 
Pangaruh ratu dina pamaréntahan mangsa dinasi Ptolemeus, geus ngarojong ayana pangaruh ka jalma séjén nepika sapangeusi [[nagara]] ayana pamikiran pamaréntahan nagara ku awewe.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/> Pamaréntahan Mesir mangsa harita katempo jadi mibanda sipat nu teu maruk/unik jeung karajaan-karajaan Helenistik, kulantaranku lantaran di Ptolemeus II ngayakeun parobahan mangsa Arsinoe leuwih ngamulyakeun nu jadi dulur awéwéna sarta ngapopulérkeun pamaréntahan jadi gaya sipil monarki.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/><ref name=“Prudence”"Prudence"/>
 
Sarua jeung Philip II sarta Alexander nu Agung, Ptolemeus mibanda sababaraha urang [[istri]] jeung [[selir]] : Antakama (urang Persia, taun 324), Thailand (urang [[Athéna]], taun 323), Eurydike (urang Makedonia taun 321), sarta Berenike nu tayalian alona sorangan.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/> Henteu saurang ogé ti maraneha jadi pamingpin nu kumawasa di Ptolemy, sarta henteu mibanda pangaruh gedé sanajan jadi ratu. <ref name=“Hazzard”"Hazzard"/>
 
Tisababaraha KleopatraKléopatra nu paling jadi perhatian balaréa tayalian kleopatrakléopatra VII, lain ngeunaan Ptolemeus nu paling suksés, atawa paling lila hirupna.<ref name=“JoyceTyldesley”"JoyceTyldesley"/> Tapi ngeunaan hiji kaputusan Ptolemeus nu hasil mangaruhan hiji kaputusan jeung tindakan dua jalma hébat di [[Roma]].<ref name=“JoyceTyldesley”"JoyceTyldesley"/><ref name=“Ron”"Ron"/> Aya dina kajadian penting nalukeun Makedonia Alexander Agung (332) sarta nalukeun Oktavianus Romawi (30).<ref name=“JoyceTyldesley”"JoyceTyldesley"/><ref name=“Ron”"Ron"/>
 
# '''KleopatraKléopatra I''': (Syria 176 SM) ; putri Antiokhus III jeung Laodice sarta istri Ptolemeus V Epifanes.<ref name=“Simon”"Simon"/> Mangsa Epifanes tilar dunya dina 180 SM manéhna jadi keur budakna nu cikal, Ptolemeus VI tilar dunya opat taun ti haritakalawan meunang ''gelar Philometor''.<ref name=“Simon”>{{Cite book | title =The Oxford Classical Dictionary| first =Simon| last =Simon Hornblower, Antony Spawforth, Esther Eidinow| publisher =OUP Oxford| location =United Kingdom| year =2012|ISBN=9780199545568}}</ref><ref name=“Hazzard”"Hazzard">{{Cite book | title =Imagination of a Monarchy: Studies in Ptolemaic PropagandaVolume 37 dari Phoenix : journal of the Classical association of Canada, Supplementary volumeVolume 37 dari Phoenix Pre-SocratesVolume 37 dari Phoenix: Supplementary volume| first =R. A. | last =Hazzard| publisher =University of Toronto Press| location =Toronto Buffalo London| year =2000|ISBN=9780802043139}}</ref><ref name="Simon">{{Cite book | title =The Oxford Classical Dictionary| first =Simon| last =Simon Hornblower, Antony Spawforth, Esther Eidinow| publisher =OUP Oxford| location =United Kingdom| year =2012|ISBN=9780199545568}}</ref> Raja Ptolemeus tilar dunya taun 204/5, ngabalukarkeu karajaan ngarandapan kakurangan jalma nu baris ngariksa kaamanan nagara.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/> Harita Ptolemy V Epiphanes umurna masih kénéh lima taun, pikeun saheulaanan pamaréntahan dijalankeun giliran ku tilu abdi dalem tayalian : Agathokles, Tlepolemos, sarta Aristomenes.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/> Dina mangsa kapamingpinan maranéhna karajaan Ptolemeus ngarandapan kaayaan werit jeung bahaya, Filipus V ti Makedonia ngarebut Samos jeung kota-kota séjén di sabudeureun [[laut]] AegeaAegéa atawa sabudeureun [[basisir]] Thracia.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/> Ptolemeus V tilar dunya taun 180 ninggalkeun tilu urang anakna, ngan hanjakal Ptolemeus henteu mibanda adi lalaki nu satuluyna kakawasaan pindah ka KleopatraKléopatra nu ngan hiji-hijina nu geus dewasa ti kulawarga Ptolemeus.<ref name=“Hazzard”"Hazzard"/>
# '''KleopatraKléopatra II''' (116 SM); putri kleopatrakléopatra I jeung Ptolemy V Philometor. <ref name=“Simon”"Hazzard"/><ref name=“Simon”"Simon"/><ref name=“Hazzard”"Simon"/>
#'''KleopatraKléopatra III'''; salah saurang ratu nu paling kumawasa, ti putri Ptolemeus VI dan CleopatraCléopatra II.<ref name=“Jane"Jane Rowlandson”Rowlandson">{{Cite book | title =Women and Society in Greek and Roman Egypt: A SourcebookWomen and Society in Greek and Roman Egypt: A Sourcebook, Jane RowlandsonVolume 37 dari Phoenix : journal of the Classical association of Canada, Supplementary volumeVolume 37 dari Phoenix Pre-SocratesVolume 37 dari Phoenix: Supplementary volume| first =Jane | last =Rowlandson, Roger S. Bagnall| publisher =Cambridge University Press| location =Toronto Buffalo London| year =1998|ISBN=9780521588157}}</ref> Rimbitan jeung Ptolemeus VIII Euergetes II dina taun 140/139 SM.<ref name=“Simon”"Simon"/> Salila hirupna ngarandapan pacéngkadan jeung nu jadi indungna, hirup bareng jeung indungna nu tayalian istri ti pamanna ogé.<ref name=“Simon”"Simon"/>
#'''KleopatraKléopatra IV''' ; Ptolemy XI Alexander II
#'''KleopatraKléopatra V''' Selene ; Ptolemeus IX Alexander 1 , gumelar ti saurang indung nu teu kanyahoan ''asal usulna'', tayalian saurang nu tara kungsi dicaritakeun rundayan kulawargana.<ref name=“JoyceTyldesley”"JoyceTyldesley"/> Sanajan kitu gampang waé pikeun neguh rundayan kulawargana, Anakna nu ngan hiji-hijina kanyahoan tayalian Berenice IV.<ref name=“JoyceTyldesley”"JoyceTyldesley"/> Ieu ngébréhkeun yén KleopatraKléopatra rimbitan jeung Auletes kualatanku alatan kitu manéhna kudu kapeto jadi permasuari/ratu Mesir, kulantaranku lantaran ieu kalungguhan kawilang penting,religius, sarta pulitis dibutuhkeun hiji awéwé nu mibanda kadudukan sosial sampurna.<ref name=“JoyceTyldesley”"JoyceTyldesley"/>
#'''KleopatraKléopatra VI'''
#'''KleopatraKléopatra VII''' (69-30 SM); KleopatraKléopatra panungtung sarta paling kakoncara ti dinasti Ptolemeus di Mesir, tayalian putrina Ptolemeus XII (Aulestes) nu pinter masamoan sarta ''mempresentasikan diri'' gumantung saha nu disingareupandisanghareupan atawa audiénsnya, bisa jadi saurang [[dewi]], pipinan [[pulitik]], atawa hiji putri geulis nu matak poho nu nempo tur ''eksotic''.<ref name=“Simon”"Prudence"/><ref name=“Prudence”"Simon"/> KleopatraKléopatra VII saurang diplomat ulung, administrator, [[komandan]] angkatan [[laut]], ahli basa, kalawan parigel ngokolakeun karajaan.<ref name=“Duane”"Duane"/> Ieu ngabalukarkeun beuki anggang hubungan pulitik malahan beuki goréng jeung urang Romawi.<ref name=“Duane”"Duane"/> Sanajan dina panungtungana manéhna éleh, éta henteu matak ngurangan pamor sarta pangaruhna.<ref name=“Duane”"Prudence">{{Cite book | title =Cleopatra: A BiographyWomenSourcebookVolume 31 dari Oklahoma series in Antiquity|classical culture|first =DuanePrudence| last =WJ. RollerJones| publisher =Oxford University of Oklahoma Press| location =Toronto Buffalo London| year =20112006|ISBN=97801998299659780806137414}}</ref><ref name=“Daniel”"Duane">{{Cite book | title =JenderalCleopatra: YangA BaikBiographyWomen in Antiquity| first =DanielDuane| last =BenjaminW. SaragihRoller| publisher =DagOxford Heward-MillsUniversity Press| location =JakartaToronto Buffalo London| year =20172011|ISBN=97816413430159780199829965}}</ref> <ref name=“Prudence”"Daniel">{{Cite book | title =Cleopatra:Jenderal AYang SourcebookVolume 31 dari Oklahoma series in classical cultureBaik| first =PrudenceDaniel| last =J.Benjamin JonesSaragih| publisher =UniversityDag of Oklahoma PressHeward-Mills| location =Toronto Buffalo LondonJakarta| year =20062017|ISBN=97808061374149781641343015}}</ref> Pamustungan tina gurat kulawarga ieu tayalian Klepatra VIII, rimbitan jeung Markus Antonius nu ngahadiahkeun daérah [[Palestina]] ka KleopatraKléopatra.<ref name=“Browning”"Browning">{{Cite book | title =Kamus Alkitab (hc)| first =Brf| last =Browning| publisher =BPK Gunung Mulia| location =Jakarta| year =2008|ISBN=9789796873937}}</ref>
 
Carita ngeunaan CleopatraCléopatra leuwih kasohor tibatan sajarahna, Kaparigelana dina ngawangun sarta ngajaga hubungan jeung [[jalma]]-jalma nu mibanda kakawasaan nempatkeun KleopatraKléopatra jadi saurang awéwé nu dipikasérab.<ref name=“Prudence”"Prudence"/> KleopatraKléopatra ogé disebut ahli dina widang ngaluis, ngurus awak, buuk sarta ngagunakeun ''kosmetik'', geus ngajadikeun KleopatraKléopatra hiji perlambang atawa simbol kaméwahan karajaan [[Mesir]].<ref name=“Prudence”"Prudence"/> Ieu sipat ''antagonisna'' dijadikeun hiji sanjata pikeun ngalawan musuhna, malahan saurang ''penyair'' [[Romawi]] nyebutkeun cenah KleopatraKléopatra saurang [[monster]] sarta [[awéwé]] jahat.<ref name=“Prudence”"Prudence"/>
==Dicutatina==
{{Reflist|2}}
18.254

éditan