Béda révisi "Mantra"

4 bita dipupus ,  1 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: diantara → di antara
m
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: diantara → di antara)
 
'''Mantra''' nyaéta rakitan basa anu mibanda unsur-unsur puisi saperti purwakanti jeung wirahma, anu dianggap mibanda kakuatan gaib. Mantra jelas lain kecap nu asalna tina [[basa Sunda]]. Mantra asalna tina kecap basa [[Sanskerta]]. Mantra asalna tina tradisi [[Hindu]] kuna. Mantra diwangun ku kekecapan nu ngandung [[wirahma]], jelas patokanana, puguh itungan engangna, tungtung kalimah ngalagena.<ref name=”Rig”"Rig">{{Cite book | title = A Dictionary of the Sunda Language of Java| last = Jonathan| first =Rigg | publisher =Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen | location =Universitas Harvard | year =1862 }}</ref>
 
 
Awalna mantra dijieun ku para [[pandita]]. Kalimah nu diwangun mangrupa getering rasa paménta [[manusa]] ka sang Murbawisésa. Mantra awalna aya dina kitab [[Sutra]] para pandita.
 
== Conto mantra ==
Ieu dihandap sababaraha conto mantra, diantaranadi antarana:<ref>{{Cite book|title=Pamekar Diajar Basa Sunda|last=Tatang Sumarrsono|first=Dkk|publisher=Dinas Pendidikan provinsi Jawa Barat|year=2014|isbn=9786021300138|location=Jawa Barat|pages=39-41}}</ref>
 
=== Jampé ngarah calakan ===
''Nu ngagéboy di ulekan''
 
''Sang Ratu émut putih''
 
''Mangka kumpul sing ngajadi bibit''
# Richadiana Kartakusumah, makalah, 2008
 
[[Kategori:Sunda Wiwitan]]
[[Kategori:Sastra Sunda]]
==dicutat tina==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Sunda Wiwitan]]
[[Kategori:Sastra Sunda]]
18.254

éditan