Béda révisi "Situs Bumi Rongsok"

6 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, diantara → di antara (2), kusabab → ku sabab, kabeh → kabéh (2), diditu → di ditu
m
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, diantara → di antara (2), kusabab → ku sabab, kabeh → kabéh (2), diditu → di ditu)
 
'''Situs bumi rongsok''' diaranan ku [[Eyang Dalem Bagus Nayadimantiri]], ngandung harti gapura asup ka tanah nu subur ( bumi = tanah, rongsok = subur atawa sunda). Aya di dusun [[Demung landung|Demunglandung]] Desa Papayan Kecamatan [[Jatiwaras, Tasikmalaya|Jatiwaras]], ± 19 &nbsp;km ti puseur kota [[Tasikmalaya]], kordinat S.07º 27. 869’, E 108º  12. 376’.<ref name=":0">{{Cite web|url=http://www.disparbud.jabarprov.go.id/wisata/dest-det.php?id=1058&lang=id|title=Situs Bumi Rongsok-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat|website=www.disparbud.jabarprov.go.id|accessdate=2018-01-15}}</ref>
 
Eyang Dalem Bagus Nayadimantri nyaéta salah sahiji ulama ti [[Banten]] nu diianggap miboga jasa salila hirupna dina ngasumebarkeun ajaran Islam.<ref name=":0" /> Anjeunna datang ti Banten jeung murid-muridna dina taun [[1700]] an.<ref name=":0" /> Dina wanci harita Banten keur aya peperangan antara rakyat Banten jeung [[Walanda]] pikeun ngabebaskeun tina panjajaan.<ref name=":0" />
Anjeunna indit ninggalkeun Banten kalayan miboga maksud pikeun néangan tempat pikeun padumukan nu anyar, salah sahii muridna nyaéta Sumapatra, Sumanegara jeung Siti Saroh siji-hijina awéwé nu dibawa dina éta rombongan.<ref name=":0" />
 
Anjeunna yakin yén wilayah nu rék dijadikeun tempat sumebarna [[Islam]] téh acan mikawanoh agama Islam,dina waktu harita masarakat dditu agamana [[Hindu]], dirojong ku sababaraha urang masarakat pribumi diditudi ditu, nu diantaranadi antarana nyaéta [[Embah Naya]], [[Eyang Atna]], [[Embah Rangga]] jeung [[Uing Enok]]. Dalem Bagus Nayadimantri munggaran ngajarkeun agama Islam ka warga disabudeureun Bumi Rongsok.<ref name=":0" />
 
== Bukti pernah aya kahirupan di Situs Bumi Rongsok ==
1. Pakuburan<ref name=":0" />
* Lega pakuburan 33m2 x 32,5m2 = 1.072,50m2
* Lega sakabehnasakabéhna 25.500m2
 
* Lega sakabehna 25.500m2
* Lega kolam 500m2
* Lega makam Cipetir 900m2
* 1 batu/menhir deukeut makam Dalem Bagus, cenah baheulana miboga pungsi pikeun nandéan cai<ref name=":0" />
* 1 batu panjang nu baheula dipaké pikeun tempat ibadah.<ref name=":0" />
3. Sababaraha jenis [[pusaka]], diantaranadi antarana [[tombak]], [[pedang]], [[keris]], [[péso]], [[bedog]], [[bokor]] jeung [[Cincin|cingcin]], sakitar taun [[1928]] aya musibah kahuruan di puseur desa (kiwari desa kolot) ngabalukarkeun sakabehsakabéh barang pusakaéta ngilu kaduruk.<ref name=":0" />
 
Bumi Rongsok salian mangrupakeunmangrupa hiji situs ogé mangrupa suaka alam jeung marga satwa, kusababku sabab ditempat éta salian ti aya titinggal [[sajarah]] mangrupa situs, aya ogé titinggal suaka alam kayaning tatangkalan nu gede jeung umurna geus ratusan taun, sarta sasatoan kayaning [[monyet]], [[lutung]] jeung [[kalong]].<ref name=":0" />
 
== Rujukan ==
18.254

éditan