Béda révisi "Sunda Kalapa"

3 bita dipupus ,  1 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyingareup → nyanghareup
(Mupus tanda sorot)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyingareup → nyanghareup)
===Serangan Fatahillah===
Sunda Kalapa mibanda tempat anu strategis.<ref name=Soekirno/> Ku ieu kaayaan pisan Sunda Kalapa jadi inceran karajaan-karajaan séjén di Nusantara, salah sihijina karajaan Demak.<ref name=Soekirno/> Dina taun 1527 kalawan pinuh ku pangrojong ti [[Sultan Hasanudin]], taya lian [[Fatahillah]] ngayakeun serangan pikeun ngarebut kakawasaan di Sunda Kalapa anu harita keur sicepeng ku urang Portugis.<ref name=Soekirno/>
Ngaliwatan [[politik]] ''gerilya'' serangan dilancarkeun ti tilu tempat ([[Cirebon]], [[Banten]], jeung [[Bogor]]) ngabuahkeun hasil Sunda Kalapa bisa beunang direbut, ieu hasil peperangan katelah ku sebutan "[[Jayakarta]]" hartina (''kemenangan yang sempurna'').<ref name=Soekirno /> Ti wangkid harita Sunda Kalapa ogé disebut Jayakarta. <ref name=Soekirno >{{Cite book | author = Ade Soekirno S. S. P.| year = 2005 | chapter = Demak pikirkan keutuhan Sunda Kalapa | pages = 1–22 | title = Pangeran Jayakarta: perintis Jakarta lewat sejarah Sunda Kelapa | location = Jakarta|isbn=979-553-500-5| publisher = PT Grasindo }}</ref>
Sunda Kalapa anu geus ganti ngaran jadi Jayakarta kiwari aya dina kakawasaan [[Islam]] (Demak), masarakatna diaping ku ajaran-ajaran Islam dirojong ku juljolna ''pendakwah'' Islam anu datang ti [[India]], [[Tiongkok]], jeung [[Saudi Arabia|Arab]].<ref name=Abdurrahman/>
 
Palabuhan Sunda kalapa, kiwari masih kénéh dimangpaatkeun pikeun ''bongkar muat barang'' sok sanajan henteu ramé kawas baheula<ref name=Mulyani/>. Kapal-kapal anu balabuh husus pikeun ngangkut ''komoditas'' lokal, kaayaan anu katempo masih tradisional anu matak nyoréang mangsa ka tukang nalika jaman VOC malahan jaman karajaan Sunda 800 taun ka tukang.<ref name=Mulyani/>
Mimiti abad ka 19, pamor palabuhan Sunda Kalapa mimiti morosot, kapa-kapal anu ngangkut ''rempah-rempah'' ti unggal daérah malahan luar nagara geus mimiti orot.<ref name=Mulyani/>
Sunda Kalapa dianggap geus teu mampu deui narima balabuhna kapal-kapal anu jumlahna mingkin loba tur mingkin gedé, komo deui sabada dibukana [[Terusan Suez]] dina taun 1869 anu bisa nyingket waktu balayar ti [[Éropa]] ka [[Asia]].<ref name=Mulyani/> Sunda Kalapa kiwari dikokolakeun ku "Palabuhan Tanjung Priok" anu mibanda tempat leuwih lega, [[modéren]], jeung leuwih payus tur siap dina nyingareupannyanghareupan kamajuan jaman.<ref name=Mulyani/>
 
==Tempo ogé==
==Dicutat tina==
{{reflist|3}}
 
[[Kategori: Jakarta]]
[[Kategori: Kacamatan di DKI Jakarta]]
[[Kategori: Kacamatan di Kota Jakarta Utara]]
[[Kategori:Sajarah]]
 
{{pondok}}
| year = 2002 | chapter = Napak Tilas Sajarah Jakarta| pages = 34 | title = Panduan Wisata Tanpa Mal| location = Jakartaisbn=978-602-401-227-9| publisher = PT Gramedia Pustaka Utama}}
{{commons cat|Sunda Kelapa}}
 
[[Kategori: Jakarta]]
[[Kategori: Kacamatan di DKI Jakarta]]
[[Kategori: Kacamatan di Kota Jakarta Utara]]
[[Kategori:Sajarah]]
18.254

éditan