Jurassik: Béda antarrépisi

517 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP
 
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
'''Jurassik''' mangrupikeun [[Waktos géologi|waktos]] sareng sistem géologi anu lega ti taun 201,3 ± 0.6 Jp (juta taun ka pengker) ka 145 ± 4 Jp; ti tungtung [[Trias (periodé)|Trias]] ka awal [[Cretaceous]]. Jurassik mangrupikeun periodé pertengahan jaman Éra [[Mésozoikum]], óge katelah Jaman Réptil. Awal periodé ditandaan ku [[peristiwa kapunahan massal Trias-Jurassik]] utama. Dua kajadian punah sanésna kajantenan dina periodé eta: Dina ahir Piensbachian / [[Peristiwa kapunahan massal Toarchian|Kapunahan massal Toarchian]] awal di Jurassik awal, sareng [[Peristiwa kapunahan massal Titonian|kapunahan massal Titonian]] ahir dina ahir; nanging,teu aya peristiwa anu kalebet dina kapunahan massal "Gedé Lima". Jurassik dingaranan [[Pagunungan Jura]] di [[Pagunungan Alpén]] [[Éropa]], dimana strata batu kapur di jaman munggaran dikenalkeun.
 
Dina awal Jurassik, [[superbuana]] [[Pangéa]] parantos ngamimitian ramping ka dua daratan, [[Laurasia]] di beulah kalér sareng [[Gondwana]] di beulah kidul. Ieu nyiptakeun langkung pantai sareng ngarobah iklim buana ti garing ka beueus, sareng seueur gurun garing di Trias diganti ku hutan hujan subur. Di darat, fauna beralih ti fauna Trias, dikuasai ku [[arkosaurus dinosauromorph]] sareng [[crocodylomorph]], kanggo dikuasa ku [[dinosaurus]] hungkul. Manuk anu pangheulana oge muncul di Jurassik, saatos parantos mekar ti dahan dinosaurus [[tetrapoda]]. Kajadian utama sanésna nyaéta penampilan bijil pangheulana, sareng évolusi mamalia [[theria]], kalebet prasenta primitip. [[Crocodylians]] ngadamel transisi tina mode kahirupan pikeun cai. Samudra dicicingan ku réptil laut sapertos ichthyosaurus sareng [[plesiosaurus]], sedengkeun pterosaurus mangrupikeun vértébrata ngalayang anu dominan.<ref>{{Cite web|url=http://www.geologypage.com/2014/04/jurassic-period.html|title=Jurassic Period|last=Page|first=Geology|website=Geology Page|language=en-US|accessdate=2019-11-13}}</ref>
 
== Étimologi ==
Istilah Kronostratigrafik "Jurassik" langsung aya hubunganna sareng [[Pagunungan Jura]]. [[Alexander von Humboldt]] ngaku gunung anu didominasi batu kapur di Pagunungan Jura salaku formasi aanu kapisah anu henteu parantos kalebeut dina sistem statigrafik anu ditetepkeun ku [[Abraham Gottlob Werner]], sareng anjeunna namina "Jurakalk" dina 1795. Ngaran "Jura" asalna tina akar Celtic "jor". Anu disebut Latin janten "Juria", hartosna leuweung (ieu "Jura" mangrupikeun leuweng gunung leuweung).
 
== Réferénsi ==
244

éditan