Béda révisi "Subduksi"

3 bita dipupus ,  11 bulan yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: dimana → di mana, sareng → jeung (2), mangrupikeun → mangrupa (2), tibatan → ti batan using AWB
(Nyieun kaca anyar jmpl|250x250px|Zona subduksi, [[Lémpéng téktonik|lémpéng anu dénsintasna leuwih badag ngasubduksi lémpéng séjénna.]] '''Subduksi''' man...)
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP Édit visual
 
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: dimana → di mana, sareng → jeung (2), mangrupikeun → mangrupa (2), tibatan → ti batan using AWB)
 
[[Gambar:Zona_subduksi.PNG|jmpl|250x250px|Zona subduksi, [[Lémpéng téktonik|lémpéng]] anu dénsintasna leuwih badag ngasubduksi lémpéng séjénna.]]
'''Subduksi''' mangrupikeunmangrupa prosés géologis anu lumangsung dina [[watés konvergén]] [[lémpéng téktonik]]; hiji lémpeng tilelep ka handap lémpeng anu séjén kana [[Mantél|mantél bumi]]. Subduksi lumangsung kana daérah-daérah anu disebut '''Zona subduksi'''. Zona subduksi mangrupikeunmangrupa daérah pembengkakan [[Litosfer|litosfér]] konvéktif anu nurun. Zona ieu aya dina watés konvergén lémpéng dimanadi mana hiji lémpéng litosfér samudra samentawis ka lémpéng séjén. Lémpéng nurun biasana dipasang ka ujung lémpéng ngarah. Lémpeng anu ragrag tilelep dina sudut antara sarengjeung 45 derajat ka [[beungeut bumi]].
 
Perbédaan suhu antara [[asténosfir]] mantél sakurilingeun sarengjeung litosfér samudra nu tilelep ngalebeutkeun motivasi prosés ieu, ditambah litosfér samudra lewih padet tibatanti batan asténosfir. Dina jerona kira-kira 120 &nbsp;km, basal dina [[kerak samudra]] dikonvérsi dirobah jadi éclogite anu ngaronjatkeun kapadetan kerak sahingga masihan gaya negatip tambahan ka handap. Kerak samudra, cai anu nyepak dina litosfér, jeung lapisan sédimén ngarobah jadi mantél nu dalam dina zona subduksi. Subduksi nyaéta kakuatan dinamis utama tukangan lémpéng téktonik; tanpa énérgi ieu, lémpéng téktonik moal kantos dibentuk.<ref>{{Cite web|url=https://www.worldatlas.com/articles/what-is-an-island-arc.html|title=What Is An Island Arc?|website=WorldAtlas|language=en|accessdate=2019-11-15}}</ref>
 
== Réferénsi ==