Jurassik: Béda antarrépisi

47 bita dipupus ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé , dimana → di mana, sareng → jeung (10), sapertos → saperti , kanggo → pikeun , nampi → narima, mangrupikeun → mangrupa (4), langkung → leuwih , para using AWB
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé , dimana → di mana, sareng → jeung (10), sapertos → saperti , kanggo → pikeun , nampi → narima, mangrupikeun → mangrupa (4), langkung → leuwih , para using AWB)
[[Gambar:Europasaurus holgeri Scene 2.jpg|jmpl|[[Dinosaurus]] anu dominan di periodé Jurassik.]]
'''Jurassik''' mangrupikeunmangrupa [[Waktos géologi|waktos]] sarengjeung sistem géologi anu lega ti taun 201,3 ± 0.6 Jp (juta taun ka pengkertukang) ka 145 ± 4 Jp; ti tungtung [[Trias (periodé)|Trias]] ka awal [[Cretaceous]]. Jurassik mangrupikeunmangrupa periodé pertengahan jaman Éra [[Mésozoikum]], óge katelah Jaman Réptil. Awal periodé ditandaan ku [[peristiwa kapunahan massal Trias-Jurassik]] utama. Dua kajadian punah sanésna kajantenankajadian dina periodé eta: Dina ahir Piensbachian / [[Peristiwa kapunahan massal Toarchian|Kapunahan massal Toarchian]] awal di Jurassik awal, sarengjeung [[Peristiwa kapunahan massal Titonian|kapunahan massal Titonian]] ahir dina ahir; nanging,teu aya peristiwa anu kalebetkaasup dina kapunahan massal "Gedé Lima". Jurassik dingaranan [[Pagunungan Jura]] di [[Pagunungan Alpén]] [[Éropa]], dimanadi mana strata batu kapur di jaman munggaran dikenalkeun.
 
Dina awal Jurassik, [[superbuana]] [[Pangéa]] parantosgeus ngamimitian ramping ka dua daratan, [[Laurasia]] di beulah kalér sarengjeung [[Gondwana]] di beulah kidul. Ieu nyiptakeun langkungleuwih pantai sarengjeung ngarobah iklim buana ti garing ka beueus, sarengjeung seueurloba gurun garing di Trias diganti ku hutan hujan subur. Di darat, fauna beralih ti fauna Trias, dikuasai ku [[arkosaurus dinosauromorph]] sarengjeung [[crocodylomorph]], kanggopikeun dikuasa ku [[dinosaurus]] hungkul. Manuk anu pangheulana ogeogé muncul di Jurassik, saatos parantosgeus mekar ti dahan dinosaurus [[tetrapoda]]. Kajadian utama sanésna nyaéta penampilanpenarimalan bijil pangheulana, sarengjeung évolusi mamalia [[theria]], kalebetkaasup prasenta primitip. [[Crocodylians]] ngadamel transisi tina mode kahirupan pikeun cai. Samudra dicicingan ku réptil laut sapertossaperti ichthyosaurus sarengjeung [[plesiosaurus]], sedengkeun pterosaurus mangrupikeunmangrupa vértébrata ngalayang anu dominan.<ref>{{Cite web|url=http://www.geologypage.com/2014/04/jurassic-period.html|title=Jurassic Period|last=Page|first=Geology|website=Geology Page|language=en-US|accessdate=2019-11-13}}</ref>
 
== Étimologi ==
Istilah Kronostratigrafik "Jurassik" langsung aya hubunganna sarengjeung [[Pagunungan Jura]]. [[Alexander von Humboldt]] ngaku gunung anu didominasi batu kapur di Pagunungan Jura salaku formasi aanu kapisah anu henteu parantosgeus kalebeut dina sistem statigrafik anu ditetepkeun ku [[Abraham Gottlob Werner]], sarengjeung anjeunna namina "Jurakalk" dina 1795. Ngaran "Jura" asalna tina akar Celtic "jor". Anu disebut Latin jantenjadi "Juria", hartosna leuweung (ieu "Jura" mangrupikeunmangrupa leuweng gunung leuweung).
 
== Réferénsi ==