Béda révisi "Pangaéa"

18 bita dipupus ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: sareng → jeung (5), dugi ka → nepi ka , mangrupikeun → mangrupa, ngiringan → miluan, lami → lila, pengker → tukang (5) using AWB
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: sareng → jeung (5), dugi ka → nepi ka , mangrupikeun → mangrupa, ngiringan → miluan, lami → lila, pengker → tukang (5) using AWB)
[[Gambar:Pangaea_continents.png|jmpl|281x281px|Pangéa salami [[Mésozoikum]].]]
'''Pangaéa''' atawa '''Pangéa''' mangrupikeunmangrupa [[Superbenua|Superbuana]] anu eksis nalika akhir [[Paléozoikum]] sarengjeung awal éra [[Mésozoikum]], kabentuk sakitar 300 juta tahun ka pengkertukang sarengjeung mimiti rengat sakitar 200 juta taun ka pengkertukang, sauteuacan komponén buana dipisahkeun kana konfigurasi ayeuna.
 
Pangéa dikurilingan ku sagara global anu katelah [[Panthalassa]], sarengjeung éta dirakit pinuh ku awal [[Pérmian]] awal (sakitar 299 juta ka 273 juta taun ka pengkertukang). Superbuana ngiringanmiluan duginepi ka 200 juta taun ka pengkertukang, salamisalila Periodé [[Jurassik]] awal (201 juta ka 164 juta taun ka pengkertukang), tungtungna ngabentuk benua benua moderén sarengjeung [[Samudra Atlantik]] sarengjeung [[Samudra Hindia|Hindia]]. Ayana Pangéa munggaran diusulkan dina taun 1912 ku ahli [[météorologi]] [[Kakaisaran Jérman|Jerman]] [[Alfred Wegener]] salaku bagian tina téori na [[buana kumalayang]]. Ngaranna tina asal [[basa Yunani]] ''pangaia'', anu hartosna "bumi sadaya".<ref>{{Cite web|url=https://www.britannica.com/place/Pangea|title=Pangea {{!}} Definition, Map, History, & Facts|website=Encyclopedia Britannica|language=en|accessdate=2019-11-09}}</ref>
 
== Étimologi ==
Pangéa asalna ti [[basa Yunani Kuno]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CE%BD-#Ancient_Greek παν]- (pan-, "sadayana") jeung [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%B1%E1%BF%96%CE%B1#Ancient_Greek γαῖα] (gaîa, "bumi", "daratan"), saatos [[Basa Jérman|Jérman]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/Pang%C3%A4a#German Pangaa], diciptakeun ku [[Alfréd Wegéner]] di 1915.<ref>{{Cite web|url=https://en.wiktionary.org/wiki/Pangaea|title=Pangaea - Wiktionary|website=en.wiktionary.org|language=en|accessdate=2019-11-09}}</ref>
 
== Rujukan ==