Protista: Béda antarrépisi

5 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (3), oge → ogé (2), nyaeta → nyaéta (11), energi → énérgi, ea → éa, kusabab → ku sabab (3), di sebut → disebut, sapertos → saperti , ngena using AWB
Tidak ada ringkasan suntingan
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (3), oge → ogé (2), nyaeta → nyaéta (11), energi → énérgi, ea → éa, kusabab → ku sabab (3), di sebut → disebut, sapertos → saperti , ngena using AWB)
'''Protista''' nyaetanyaéta oraganisme eukariotik nu hirup dina habitat nu relatif baseh Jeung sabageansabagéan saluran mikroskopis.Prorista teu digolongkeun ka Jero tumbuhan,hewan,atanapiatawa jamur,loba dina jenis prorista didasarkeun Kana kamiripanna organisme eukariot nu Senen.Berdasarkeun hal eta,prorista dibagi tilu kelompok secara umum ,nyaetanyaéta Prorista mangrupi jamur,prorista mangrupi tumbuhan,jeung prorista mangrupi Sato.<ref name=":0">{{Cite journal|last=Hupp|first=Stephen L.|date=1998-10|title=Landmark Documents in American History. Version 2.0.98111Landmark Documents in American History. Version 2.0.. 11 Penn Plaza, New York, NY 10001: Facts on File 1998. , ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $149.95 single user, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $499.95 lab packs (5 CD‐ROMs), ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $499.95 up to 5 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $30 6‐49 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $25 50‐99 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $20 100‐499 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $15 500‐999 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $10 1000+ simultaneous users|url=http://dx.doi.org/10.1108/err.1998.2.10.120.111|journal=Electronic Resources Review|volume=2|issue=10|pages=120–121|doi=10.1108/err.1998.2.10.120.111|issn=1364-5137}}</ref>
 
== Prorista mangrupi jamur ==
 
 
Prorista mangrupi jamur hirup dina taneh lembab Jeung sipatna heterotrof.Tuangeun Jeung energiénérgi nu dimenangkeun ku cara nguraikeun materi organik tina makhluk hirup sejenna.Prorista mangrupi jamur dibagi jadi tilu filum,nyaetanyaéta;
 
* Myxomycota(jamur lendir) plasmodial kusababku sabab vase vegetatifna mangrupakeunmangrupa lendir nu nyebar Jeung menang gerak ku amoeboid.
*Oomycota(jamur air)kasusun dina benang hifa henteu kasekat Jeung ngandung loba nukleus.
*Acrasiomycota atanapiatawa jamur lendir salurel nyaetanyaéta Prorista nu sok hirup dina awi-awi lapuk Jeung bahan organik anu ngaburuk.<ref name=":0" />
 
== Prorista mangrupi tumbuhan(alga) ==
prorista mangrupi tumbuhan nyaetanyaéta oraganisme nu sifatna autotrof.
 
1.Sifat jeung struktur tubuh alga mikaboga bentuk tubuh nu ngavariasi,dikawitan tina uniseluler,kakoloni,jeung Aya ogeogé nu multiseluler mangrupakeunmangrupa beunang,lambaran,jeung pajukutan.
 
2.Perkembangbiakan alga menang berkembang biak sacara vegetatif atanapiatawa generatif.
 
•perkembangan sacara vegetatif ngabelah awak dilakukeun alga uniseluler.
 
3. Pngelompokan alga didasarkeun Kana kandungan pigmen.Alga nyaetanyaéta struktur dinding sel Jeung kandungan cadangan Tuangeunna.<ref name=":0" />
 
== Prorista mangrupi sato ==
Prorista mangrupi sato bentukna ngavariasi Jeung menang gerak ku cara nu berobah-robah.Ngadasarleun cara menangkeun tuanggeunna ,Aya sabaraha tipe protozoa
 
•Holozoa,nyaetanyaéta tuangeun organisme hirup sejenna.
 
•Saprozoik,nyaetanyaéta tuangeun organisme nu Atos paeh.
 
•Saprofitik,nyaetanyaéta tuangeun atanapiatawa nganyerap zat-zat larut di sekitar tubuhnya ngenaanngeunaan pamukaan tubuh.
 
Reproduksi sacara aseksual dilakukeun ku ngabelah biner,sedangkeun Perkembangbiakan sacara seksual nulangsung ngenaanngeunaan konjugasi.
 
1.Kelas rhizopoda bentuk awalnya osok berobah-obah kusababku sabab terdiri ku dua macam sitoplasma.
 
2.Kelas flagellata mangrupakeunmangrupa bahan geurak pikeun organisme iye. Sato didisebut sebut ogeogé ku mastigophora.
 
3.Kelas ciliata nu paling terkenal nyaetanyaéta paramaecium nu mikaboga bentuk tubuh sapertossaperti sendal.
 
4.Kelas sporozoa nu terkenal nyaetanyaéta plasmodium sp.Sato iyeu nyerang sel getih Jeung sel hate jalma nu nyebabkeun penyakit malaria.
 
5.khasiat protozoa pikeun Kahuripan manusia kusababku sabab menang ngadahar Bakteri nu sifatna potogen (ngarugikeun).
 
<ref name=":0" />