Béda révisi "Kénozoikum"

805 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP
 
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP
[[Gambar:Arsinoitherium zitteli.jpg|jmpl|Fosil ti jaman [[Oligosin]], Kénozoikum.]]
'''Éra Kénozoikum''' atawa '''Néozoikum''' nyaéta salah sahiji périodeu anu paling narik dina sajarah Bumi, sacara géologis, iklim, biologis. Éta ogé périideu sajarah pangahirna (jeung ayeuna). Éra Kénozoikum kabagi dua périodeu, nyaéta [[Paleogene]], [[Neogene]], sareng [[NeogeneKuarter]] anu kabagi dina jaman. Kénozoikum parantos ningali kapunahan dinosaurus non-avian sareng naékna umat manusa. Ditandaan ku [[Peristiwa Kapunahan Kapur-Térsiér|Peristiwa kapunahan Kapur-térsiér]] dina tungtung périodeu [[Kapur (periodé)|Kapur]] sareng tungtung Éra Mésozoikum. [[Périodeu (waktos géologis)|Périodeu]] ieu mangrupikeun périodeu kahirupan ayar. [[Mamalia]] panginteun henteu parantos bangkit tina lautan ayeuna, tapi aranjeunna mekar jadi rupa-rupa bentuk téréstrial, laut, sareng avian.
 
== Étimologi ==
Ngartos Kénozoikum atanapi Néozoikum asalna tina [[basa Yunani]] anu diwangun ku kecap, keno (καινός kainós) hartosna énggal, sareng zoikum = zoic (ζωή zōḗ) hartosna hirup. Nami anu diusulkeun dina taun 1840 ku ahli géologi Inggris [[John Phillips]] (1800 - 1874) kalayan nami Kénozoikum titik tumpu para ahli sareng ngagampangkeun pengklasifikasian waktos-waktos dina élmu géologi anu saméméhna dingaranan Kénozoikum.<ref>{{Cite web|url=https://zonapenemuan.blogspot.com/2019/05/zaman-kenozoikum-neozoikum.html|title=Pengertian dan Ciri-Ciri Zaman Neozoikum atau Kenozoikum|website=Zona Penemuan|language=en-GB|accessdate=2019-11-21}}</ref>
 
== Kajadian géologis ==
243

éditan