Béda révisi "Pacici-cici Putri"

12 bita ditambahkeun ,  7 bulan yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
'''Pacici-cici Putri''' nyaéta kaulinan jeung kakawihan barudak anu ngagunakeun rumpaka lagu Pacici-cici Putri. kaulinanIeu ieukaulinan dilaksanakeun dina waktu nyalsé, biasana soré antawis tabuh opat dugi ka tabuh lima. Tempatna di buruan imah. Diulinkeun ku barudak awéwé. Rumpakana nyaéta :
 
''pacici-cici putri,''
''Ma nona ma nona si''... (ngaran budak éta) ''hayang kembang pacar kabogohna '''tukang nyacar'''''
 
Kakawihan éta dipingpin ku barudak awéwé anu jadi ''gegedug'' (pamingpin). Budak awéwé anu ditanyaan nyaéta anu éléh basa kocokan ''hompimpah'' dilaksanakeun. Budak anu éléléh éta ngabébérkeun ramo-ramo leungeun kéncana, lima ramo éta digunakeun pikeun nangtukeun engang kakawihan, nyaéta "''pa''" tina "''kembang apa''". Ramo anu bener dina suku kata "pa", kudu ditilepkeun ka jero. Basa nyebutkeun "''kabogohna tukang nyacar''", kabéh barudak seuri saolah-olah nyirikan sabab budak kénéh geus boga kabogoh. Salajengna, kabéh ramo leungeun kénca barudak anu ulin meunang giliran siga budak anu éléh bieu. Saha anu ramona bener dina suku kata "''pa''" (dina "''apa''"), budak éta kudu ngajawab. Jawabanna kudu béda jeung jawaban anu saacana.
 
éta ngabébérkeun ramo-ramo leungeun kéncana, lima ramo éta digunakeun pikeun nangtukeun suku kata kakawihan, nyaéta "''pa''" tina "''kembang apa''". Ramo anu bener dina suku kata "pa", kudu ditilepkeun ka jero. Basa nyebutkeun "''kabogohna tukang nyacar''", kabéh barudak seuri saolah-olah nyirikan sabab budak kénéh geus boga kabogoh. Salajengna, kabéh ramo leungeun kénca barudak anu ulin meunang giliran siga budak anu éléh bieu. Saha anu ramona bener dina suku kata "''pa''" (dina "''apa''"), budak éta kudu ngajawab. Jawabanna kudu béda jeung jawaban anu saacana.
 
 
<!--
'''pacilingan'''
 
Pacilingan nyaéta tempat miceun cai di luhur BALONG. Biasana diieundijieun tina awi, aya témbokan tapi teu aya hateupan. Kaopat témbokna dijieun tina ''gedég'' atawa tina BILIKbilik, téhelna tina keureutan awi hijian ku maké bolongan antara celah atawa celah ditengah-tengahna sagedé gagang awi anu dijadikeun téhel. di jerona biasana aya pancuran, sedengkeun di sisina dipasang titian. Jangkungna disesuaikeun jeung jangkung sisi (tambak, pematang) balong.
 
 
'''paciwit-ciwit lutung'''
 
basa nyebutkeun "''pindah ka luhur''", leungeun anu panghandapna pindah ka luhur. lamun leungeun pamaén tungtung geus aya diluhur, tuluy kaulinan éta diulang deui jeung dibarengan ku kakawihan "''paciwit-ciwit lutung, si lutung pindah ka handap''". Tapi ayeuna pindah ka handap, lain deui ka luhur. kitu saterusna.
 
 
'''pacublak-cublak uang'''
 
Pacublak-cublak uang nyaéta ''kakawihan barudak lembur'' (nyanyian anak-anak kampung) biasana, dilakukeun pasosoré, di buruan imah sabari nangtung atawa diuk. Ku Ekik Barkah penah dijadikeun bahan pagelaran calung, bareng jeung grup calung UNPAD, Bandung. Lagu ''Pacublak-cublak Uang'', miboga laras Saléndro, Surupan 1 = Barang tina témpo anu henteu tetep, gancang jeung launna lagu gumantung kana kaulinanna.
-->
23.341

éditan