Béda révisi "Pangaéa"

1.771 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: sareng → jeung (5), dugi ka → nepi ka , mangrupikeun → mangrupa, ngiringan → miluan, lami → lila, pengker → tukang (5) using AWB)
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
== Étimologi ==
Pangéa asalna ti [[basa Yunani Kuno]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CE%BD-#Ancient_Greek παν]- (pan-, "sadayana") jeung [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%B1%E1%BF%96%CE%B1#Ancient_Greek γαῖα] (gaîa, "bumi", "daratan"), saatos [[Basa Jérman|Jérman]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/Pang%C3%A4a#German Pangaa], diciptakeun ku [[Alfréd Wegéner]] di 1915.<ref>{{Cite web|url=https://en.wiktionary.org/wiki/Pangaea|title=Pangaea - Wiktionary|website=en.wiktionary.org|language=en|accessdate=2019-11-09}}</ref>
 
== Iklim ==
Model iklim anu seueur diprédiksi yén géografi Pangéa anu kondusif nyaéta pembentukan sirkulasi "[[Mégausum Pangaéa|megamonsoon]]". Sacara umum bukti géologis ngadukung hipotésis megamonsoon anu ngahontal kakuatan maksimal dina [[Trias (periodé)|Trias]]. Pangéa di ahir [[Carboniferous]] ngagaduhan formasi gambut anu nyebar di ayeuna kalér sarwng wétan Amérika Kalér sareng [[Éropa]] sareng kaayaan garing di [[Dataran luhur Colorado]]. Daérah [[khatulistiwa]] buana janten langkung garing di tungtung Carboniferous. Ku [[Pérmian]], khatulistiwa di Pangéa garing, sareng indikasi usum halodo sareng usum ngijih jadi langkung lega. Arah angin ti batu pasir eolian Dataran luhur Colorado konsistén sareng ningkatkeun pangaruh sirkulasi usum dina waktos ayeuna. Dina Trias, iklim di daérah Daratan luhur Colorado janten rada baseuh, sareng sababaraha batu pasir eolian nunjukkeun peralihan utama dina arah angin dina waktos éta. Salaku tambahan, sédiméntasi di [[Australia (buana)|Australia]], anu aya di gurat luhur anu luhur, ngalaksanakeun karakter anu langkung garing sareng langkung musiman. Dua kajafian ieu ngadukung hipotésis yén [[Pangean megamonsoon]] paling maksimal nalika Trias. Dina [[Jurassic]] awal, wewengkon Dataran luhur Colorado janten gersang deui, tapi iklim tétéla janten baseuh di wétaneun [[Laurasia]] sareng [[Gondwana]]. Tungtungna, pangatusan kajantenan di Gondwana sareng Laurasia, nunjukkeun kahancuran Pangean megamonsoon.<ref>{{Cite journal|last=Parrish|first=Judith|date=1993-03-01|title=Climate of the Supercontinent Pangea|url=https://www.researchgate.net/publication/230890352_Climate_of_the_Supercontinent_Pangea|journal=Journal of Geology|volume=101|pages=215–233|doi=10.1086/648217}}</ref>
 
== Rujukan ==
243

éditan