Béda révisi "Pangaéa"

1.626 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
== Étimologi ==
Pangéa asalna ti [[basa Yunani Kuno]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CE%BD-#Ancient_Greek παν]- (pan-, "sadayana") jeung [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%B1%E1%BF%96%CE%B1#Ancient_Greek γαῖα] (gaîa, "bumi", "daratan"), saatos [[Basa Jérman|Jérman]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/Pang%C3%A4a#German Pangaa], diciptakeun ku [[Alfréd Wegéner]] di 1915.<ref>{{Cite web|url=https://en.wiktionary.org/wiki/Pangaea|title=Pangaea - Wiktionary|website=en.wiktionary.org|language=en|accessdate=2019-11-09}}</ref>
 
== Kahirupan ==
Salila [[Paléozoikum]], rupa-rupa kahirupan laut (tutuwuhan, sato, [[baktéri]], sareng sajabana) cicing di cai deet di tepi buana awal. Deui ku waktps Pangéa dibentuk, salami [[Periodé Pérmian]], éta laut deet pisan ngirangan. Ieu ngagambarkeun parobahan iklim dramatis pikeun bentuk kahirupan anu tumbuh di perairan dangkal anu haneut éta.
 
Kahirupan kapaksa [[adaptasi]] kana kaayaan anyar. Salah sahiji cara anu dilakukeun nyaéta pikeun mekar cangkang endog anu tiasa tahan kaayaan garing. [[Amfibi]] mekar kamampuan nyéépkeun saeutikna bagéan kahirupanna tina cai, tapi aranjeunna tetep diperyogikeun endog dina cai. Ubar nyaéta réptil anu ngayogikeun sendi sareng cangkang endog sareng kulit anu tiasa tahan kana kaayaan garing. [[Manuk]] sareng [[mamalia]] disangka ngadominasi bentang kalayan adaptasi mangpaatna kusabab kaayaan parantos dirobih deui nalika Pangéa ngejat.
 
Janten kahirupan, anu ngamimitian dina cai deet anget, sumebar kana unggal jinis habitat di Pangéa. Éta terus mekar di sagara, tapi ogé di tasik, balong, walungan, guha, sareng anu sanés. Hirup di Bumi garing kalebet baktéri, jamur, tatangga, [[serangga]], ampibi, réptil, saurians, mamalia awal, sareng manuk mimiti. Sadaya jinis ieu mekar dina ratusan juta taun (sacara teknisna milyaran upami anjeun ngitung bentuk kahirupan pangheulana). Terus mekar ayeuna, sakumaha iklim umum urang beuki leuwih haneut sareng garing.<ref>{{Cite web|url=https://www.forbes.com/sites/quora/2018/01/22/what-lived-on-pangaea/|title=What Lived On Pangaea?|last=Quora|website=Forbes|language=en|accessdate=2019-11-28}}</ref>
 
== Iklim ==
243

éditan