Béda révisi "Pangaéa"

1.095 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
== Étimologi ==
Pangéa asalna ti [[basa Yunani Kuno]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CE%BD-#Ancient_Greek παν]- (pan-, "sadayana") jeung [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%B1%E1%BF%96%CE%B1#Ancient_Greek γαῖα] (gaîa, "bumi", "daratan"), saatos [[Basa Jérman|Jérman]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/Pang%C3%A4a#German Pangaa], diciptakeun ku [[Alfréd Wegéner]] di 1915.<ref>{{Cite web|url=https://en.wiktionary.org/wiki/Pangaea|title=Pangaea - Wiktionary|website=en.wiktionary.org|language=en|accessdate=2019-11-09}}</ref>
 
== Formasi ==
Alatan konvéksi mantél dina Pabengeutan Bumi, bahan anyar terus muncul antara [[lémpéng téktonik]] Bumi dina zona beulah, nyababkeun aranjeunna mindahkeun tina jarak jauh sareng hiji arah anu sanés. Dina kasus Pangéa, buana Bumi tungtungna dipindahkeun langkung salami jutaan taun anu aranjeunna ngagabung jadi hiji superbuana anu ageung.
 
Kira-kira 300 juta taun ka tukang beulah kalér-kuloneun Gondwana (caket [[Kutub Kidul]]), tumbukan sareng bagian kidul buana [[Euramerica]] ngabentuk salah sahiji buana anu gedé pisan. Antukna, buana Angaran, ayana di deukeut [[Kutub Kalér]], mimitian pindah ka kidul sareng tumbukan sareng bagian kalér buana Euramerica ngabentuk superbuana gedé, Pangéa, sakitar 270 juta taun ka tukang.
 
Perlu dicatet kumaha ogé aya daratan sanés, Cathaysia, anu diwangun ti kalér sareng kiduleun China anu henteu janten bagéan tina daratan Pangéa langkung ageung.
 
Sakali parantos dibentuk, Pangéa katutupan sapisan sapertilu tina Bumi sareng éta dikurilingan ku samudra anu nutupan Bumi sanés. Samudra ieu disebut [[Panthalassa]].
 
== Kahirupan ==
243

éditan