Béda révisi "Pangaéa"

1.417 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
 
Sakali parantos dibentuk, Pangéa katutupan sapisan sapertilu tina Bumi sareng éta dikurilingan ku samudra anu nutupan Bumi sanés. Samudra ieu disebut [[Panthalassa]].
 
== Peupeus ==
Pangéa mimiti ngiringan sakitar 200 juta taun ka tukang akibat tina gerak lémpéng téktonik Bumi jeung konvéksi mantél. Ngan sakumaha Pangéa kabentuk ku diarahkeun babarengan ku sabab gerakan lémpéng téktonik Bumi jauh di zona beulah, beulah matérial anyar nyababkeun ieu misah. Élmuwan percaya yén beulah anyar mimiti karakit ku sabab lemah dina [[kerak bumi]]. Di daérah anu lemah, magma mimiti nyorong teras nyiptakeun zona gunung bitu. Antukna, zona beulah ageung sahingga ngabentuk baskom jeung Pangéa mimiti peupeus.
 
Di daérah tempat Pangéa mimiti peupeus, lautan anyar kabentuk nalika [[Panthalassa]] bergegas ka daérah anu nembé dibuka. Anu munggaran ngabentuk lautan anyar nyaéta [[Samudra Atlantik|Atlantik]] tengah jeung kidul. Sakitar 180 juta taun ka tukang Samudra Atlantik tengah dibuka antara [[Amérika Kalér]] jeung [[Afrika]] kalér-kulon. Kira-kira 140 juta taun ka tukang Samudra Atlantik Kalér kabentuk nalika anu ayeuna [[Amérika Kidul]] leupas tina basisir kulon Afrika kidul. [[Samudra Hindia]] mangrupikeun barisan dibentuk nalika dipisahkeun tina [[Asia Kidul|India]], [[Australia (buana)|Australia]], jeung [[Antartika]] sakitar 80 juta taun ka tukang di Amérika Kalér jeung [[Éropa]] dipisahkeun, Australia jeung Antartika dipisahkeun jeung India sareng [[Madagaskar]] papisah. Langkung jutaan taun, buana laun-laun ngalih kana posisi anu ayeuna.
 
== Kahirupan ==
243

éditan