Béda révisi "Kuluwung"

387 bita ditambahkeun ,  10 bulan yang lalu
m
nambihkeun cutatan
(Ngalereskeun ejahan)
m (nambihkeun cutatan)
 
'''Kuluwung''' nyaéta solobong buleud anu dipaké pikeun ngocorkeun [[cai]].<ref name=Satjadibrata>{{Cite book | author = Satjadibrata (R.) | year = 1954 | chapter = Kuluwung | pages = 193–283 | editor = - | title = SKamus basa Sunda: katut kĕtjap-kĕtjap asing nu geus ilahar | location = Jakarta | publisher = Perpustakaan Perguruan Kementerian P.P. Dan K}}</ref> Kuluwung ogé nunjul kana solobong tina bahan [[kai]] anu dipaké awak [[kendang]], [[bedug]], [[dogdog]] jeung waditra séjén anu wangunna kurang leuwih sarua.<ref name=Elis>{{Cite book | title = Mengungkap kearifan lokal budaya Sunda yang tercermin dalam naskah dan prasasti| last = Sumarlina| first =Elis Suryani Nani | publisher =Alqa Prisma Interdelta | location = [[Bandung]] | year = 2009}}</ref><ref name=Abdullah>{{Cite book | title =Sawidak carita pondok
| last = Mustappa| first =Abdullah ,|coauthor= Karno Kartadibrata, Duduh Durahman | publisher =Mangle Panglipur | location = [[Bandung]] | year =1986}}</ref>
Kuluwung sok disebut ogé talang, dina basa [[Inggris]] disebut ''pipe''.<ref>[http://www.engineeringtoolbox.com/iso-pipes-tubes-fiitings-standards-d_767.html ISO - Pipe, Tube and Fittings Standards and Specifications]</ref><ref name=“Jonathan”>{{Cite book | title =A Dictionary of the Sunda Language of Java| first =Jonathan| last = Rigg| publisher =Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen| location =Universitas Harvard1862|url=https://books.google.co.id/books?id=1PIUAAAAYAAJ&pg=PA213&dq=KEHKEL&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwj7qpOVitnTAhWBO48KHXrzCD8Q6AEIQDAD#v=onepage&q=KEHKEL&f=false|accessdate=29 Nopémber 2019}}</ref>
==Pedaran==
Kuluwung pikeun pancuran atawa ngocorkeun [[cai]] ka [[sawah]] ilaharna dijieun tuna tangkal [[awi]] anu buku-bukuna ditotogan heula sangkan liangna bungbas.<ref name=Anang>{{Cite book | title = Bambu| last = Sumarna| first = Anang | publisher = Angkasa| location = [[Jakarta]] | year = 1986}}</ref>
<gallery>
File:Gonio Fortress (DDohler 2011)-32.jpg|Kuluwung tina [[taneuh]]
File:065900 atarjea 3.jpg|Kuluwung tina [[beusi]]
File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Aanvoer van water boven een sawa TMnr 60052148.jpg|Kuluwung tina tangkal [[jambé]]
File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een vrouw drinkt water uit de bamboe waterleiding TMnr 20000277.jpg|Kuluwung tina tangkal [[Awi]]
2.061

éditan