Béda révisi "6 Januari"

3.356 bita ditambahkeun ,  6 bulan yang lalu
taya kamandang éditan
{| style="float:right;"
|-
|{{calendar|lk=on|show_year=on|float=right|month=January|prevnext=on}}
|{{JanuaryCalendar}}
|-
|{{ThisDateInRecentYears|Month=January|Day=6}}
|}
'''6 Januari''' nyaéta poé ka-6 dina sataun <!--(ka-309 dina [[taun kabisat]]) dina [[kalénder Gregorian]], sésana 57359 poé (360 dina [[taun kabisat]]).-->
 
==palestinaKajadian ==
 
* [[1492]] – Monarki Katolik Ferdinand jeung Isabella asup ka Granada, ngaréngsékeun ''Reconquista'' (éra pamaréntahan Islam).
* [[1641]] – Perang Arauco: Pasamoan Quilin kahiji dilumangsungkeun, ngareureuhan sawatara waktu pacéngkadan antara Indian Mapuche jeung urang [[Spanyol]] di [[Chili]].
* [[1781]] – Patempuran Jersey, [[Inggris]] mentalkeun usaha pamungkas [[Perancis]] pikeun nyerang Jersey ti Kapuloan Channel.
* [[1838]] – Alfred Vail saparakanca mintonkeun sistém telegraph ngagunakeun titik jeung garis (hai ieu minangka awal kaluarna kode Morse).
* [[1839]] – Peuting Angin Tohaga, badéy pangaruksakna ti saprak 300 taun ka tukang nyapukeun Irlandia, ngancurkeun atawa ngaruksak leuwih ti 20% imah-imah di Dublin.
* [[1847]] – Samuel Colt meunangkeun kontrak munggaran pikeun pangjualan [[péstol révolver]] ka pamaréntahan AS.
* [[1912]] – Géofisikawan Jérman, Alfred Wegener, munggaran medar téori panggéséran kontinén.
* [[1951]] – Perang Koréa: Awal pangbantéan Ganghwa, hiji kajadian di mana kira-kira 200 - 1.300 urang komunis Koréa Kidul ditelasan.
* [[1960]] – Pasawat ''National Airlines 2511'' ancur ku bom di tengah jomantara nalika ngapung ti [[Kota New York]] rék [[Miami]].
* [[1967]] – Perang Viétnam: Korp Marinir AS jeung pasukan ARVN medar "Operasi Lima Galangan Kapal" di délta Leuwi Mékong.
* [[1978]] – Makuta St. Stephen (ogé nelah ku Makuta Suci Hongaria) dipulangkeun ka Hongaria ku AS nu geus ngeukeuweuk ti saprak Perang Dunia II.
* [[1989]] – Satwant Singh Jeung Kehar Singh divonis mati pikeun konspirasi nelasan PM [[Indira Gandhi]]. Dua jalma éta diéksékusi poé éta ogé.
* [[1992]] – Présidén [[Georgia]] Zviad Gamsakhurdia kabur ti nagrina alatan kudéta militer.
* [[1993]] – Pasukan Kamanan Perwatesan (singk. Inggris BSF) India nelasan 55 urang Kashmir di Sopore, [[Jammu jeung Kashmir]], minangka wawales kana serangan milisi ka patroli BSF.
* [[2005]] – Edgar Ray Killen (anggota [[Ku Klux Klan]]) didakwa pikeun pamaténian Chaney, Goodman jeung Schwener di taun 1964.
* 2005 – Tabrakan karéta di Graniteville, South Carolina, [[Amérika Sarikat]], ngaleupaskeun kurang leuwih 60 ton gas [[klorin]].
* [[2012]] – Dua puluh genep jalma palastra sarta 63 tatu nalika saurang pangebom maéhan manéh ngabeledugkeun dirina di hiji kantor pulisi di [[Damaskus]].
* [[2017]] – Lima jalma palastra jeung genep séjénna tatu dina hiji panémbakan massa di Darmaga Lauderdale - Bandara Internasional Hollywood di Broward County, [[Florida]].
 
== Nu babar ==
 
* [[1412]] – [[Joan of Arc]], pajoang rakyat Perancis (td. 1431)
* [[1883]] – [[Kahlil Gibran]], philosop, sastrawan, seniman Amérika-Libanon (td. 1931)
* [[1969]] – Norman Reedus, aktor Amérika
* [[1982]] – Eddie Redmayne, aktor Inggris
* [[1984]] – Kate McKinnon, artis Amérika
* [[1987]] – Zhang Lin, atleét renang China
* [[1994]] – Lim Jae-beom / JB, panyanyi, aktor Koréa Kidul ([[Got7]])
 
== Nu pupus ==
 
* [[664]] – [[Amru bin Ash]], jéndral perang, sahabat Nabi (l. 583)
== Poé peré ==
* [[1852]] – [[Louis Braille]], pangajar Perancis, nu nyiptakeun [[hurup Braille]] (l. 1809)
* [[1884]] – [[Gregor Mendel]], ahli génetik jeung botani Céko (l. 1822)
* [[9|1919]] – [[Theodore Roosevelt]], présidén AS ka-26 (l. 1858)
 
== Poé peré / poé panginget-nginget ==
 
== Tumbu luar ==
1.276

éditan