Béda révisi "Kupa"

6 bita ditambahkeun ,  5 bulan yang lalu
m
taya kamandang éditan
(+ kupa landak)
Tag: suntingan sumber
m
 
}}
 
'''Kupa''' (''eugenia polycephala mig''), atawa '''kupa beunyeur''', nyaéta tangkal buah anu kaasup [[jambu]]-jambuan atawa [[Myrtaceae]] anu asalna di [[Indonésia]], hususna [[Jawa]] jeung [[Kalimantan]].<ref name="kupa3">[http://www.kaskus.us/showthread.php?t=7010913 buah gowok, buah yang cukup langka] (Dicutat tanggal 10 November 2011)</ref> Ngaran kupa di unggal wewengkon béda-béda saperti ''gohok'' ([[dialek Betawi]]), ''gowok, dompyong'' ([[bahasa Jawa]]).<ref name="kupa1">Heyne,K.(1987).''Tumbuhan Berguna Indonesia''.jilid 3.Yay. Sarana Wana Jaya: Jakarta.kaca 1522.</ref> [[Tangkal]]na leutik nepi ka sedeng, jangkungna 8-20 méter.<ref name="kupa"/> daunna lonjong panjangna 15x25 cm sedengkeun lébarna 17x13 cm, lemes jeung gagangna pondok.<ref name="kupa5"/> [[Buah]] kupa, buleud tapi rada gépéng, 2–3&nbsp;cm garis tengahna, warnana bungur kahideungan rada hérang, aya mahkota tabung kelopak.<ref name="kupa">[http://sosbud.kompasiana.com/2011/02/22/buah-gowok-masih-adakah/ Buah Gowok, Masih Adakah?] (Dicutat tanggal 10 Oktober 2011)</ref> Buah ieu mirip jeung [[jambu solo]], ukurana sagedé [[dukuh]].<ref name="kupa3"/> Bentukna buleud sagedé [[kaléci]], warna keur ngorana héjo kolot, lamun geus asak warnana beureum méh kahideungan.<ref name="Kamus"/> Asakna kupa téh rasana amis haseum, sikina ngan hiji dibulen ku daging.<ref name="Kamus">[Danadibrata,R.A.(2006).''Kamus Basa Sunda''.Bandung: Kiblat Buku Utama.</ref>
 
Daging buah bodas atawa rada beureum ka bunguran, loba kandungan [[cai]].<ref name="kupa3"/> Rasana haseum amis (kesed), [[siki]]na gépéng sedengkeun [[kulit]]na [[bodas]] atawa [[bungur]] kolot.<ref name="kupa"/> Kupa biasana tumuwuhna di gunung sékundér, anu jangkungna antara 200–1800 m, salain ti éta kupa dipelak di [[kebon]].<ref name="kupa"/> Kupa lolobana diala buahna, osok dijual biasana sok di [[rujak]].<ref name="kupa"/>
11.749

éditan