Béda révisi "Koronavirus"

25 bita ditambahkeun ,  5 bulan yang lalu
m
taya kamandang éditan
(nCoV-2019 > COVID-2019)
Tag: Éditan sélular Éditan sélulér Suntingan aplikasi Android
m
| synonyms_ref = <ref name="2017.012-015S">{{cite web |title=2017.012-015S |url=https://talk.ictvonline.org/ictv/proposals/2017.012_015S.A.v1.Nidovirales.zip |website=International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) |accessdate=24 Januari 2020 |language=en |format=xlsx |date=Oktober 2018 |archive-url=https://web.archive.org/web/20190514162836/https://talk.ictvonline.org/ictv/proposals/2017.012_015S.A.v1.Nidovirales.zip |archive-date=14 Méi 2019 |url-status=live }}</ref><ref name="OrthocoronavirinaeICTV">{{cite web |title=ICTV Taxonomy history: ''Orthocoronavirinae'' |url=https://talk.ictvonline.org//taxonomy/p/taxonomy-history?taxnode_id=201851847 |website=International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) |accessdate=24 Januari 2020 |language=en}}</ref>
}}
'''Coronavirus''' nyaéta golongan [[virus]] anu nyababkeun sasalad ka [[mamalia]] jeung [[manuk]]. Di [[manusa]], ieu virus ngabalukarkeun inféksi engapan , kaasup salésma anu biasana énténg, nepi ka wangun anu jarang kayaning [[SARS]], [[MERS]], jeung [[COVID-2019]] anu bisa matak parna nepi ka maotna. Gejalana béda-béda di rupa-rupa [[spésiés]]: di [[hayam]] ngabalukarkeun panyakit réspiratori luhur, anapon di [[sapi]] jeung [[céléng]] ngabalukarkeun muncrut. Nepi ka kiwari, can aya [[vaksin]] atawa ubar antivirus pikeun natambaan manusa alatan ieu sasalad.
 
Coronavirus kaasup subkulawarga ''[[Orthocoronavirinae]]'' dina kulawarga ''[[Coronaviridae]]'', dina ordo [[Nidovirales ]]. <ref name="groot">{{Cite book|title=Ninth Report of the International Committee on Taxonomy of Viruses|publisher=Elsevier, Oxford|year=2011|isbn=978-0-12-384684-6|editor-last=AMQ King|pages=806–828|chapter=Family ''Coronaviridae''|author-link2=Susan Baker (virologist)|editor-last2=E Lefkowitz|editor-last3=MJ Adams|editor-last4=EB Carstens}}</ref> <ref>{{Cite web|url=http://talk.ictvonline.org/files/ictv_documents/m/msl/1231/download.aspx|title=ICTV Master Species List 2009 – v10|last=International Committee on Taxonomy of Viruses|format=xls}}</ref> Coronavirus téh [[virus amplopan]] nu boga [[génom]] [[RNA]] [[Virus RNA utas-tunggal sénse-positip|utas-tunggal sénse-positip]] sarta nukléokapsid simétri héliks. Ukuran [[génom]] coronavirus antara 26 nepi ka 32 kilobasa, panggedéna pikeun [[virus RNA ]].
 
Ngaran "coronavirus" asalna tina Basa Latin ''corona'', hartina ''makuta'' atawa ''halo'', anu nujul kana ciri pastikelpartikel virusna (virion).
 
== Rujukan ==
11.749

éditan