Béda révisi "Juniper beri"

146 bita ditambahkeun ,  3 bulan yang lalu
taya kamandang éditan
 
| range_map2_caption = Sebaran alami di Amérika Kalér
}}
'''Juniper béri''' nyaéta siki buah [[Pines|pinus]] bikangna tina tutuwuhan juniper. Juniper béri wangunna buleud semu sisitan. Sisitna pinuh pisan nepi ka sarupa kulit buah.<ref name=":2">{{Cite web|url=https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/juniper-berry|title=Juniper Berry Benefits & Information|website=Indigo Herbs|language=en|accessdate=2020-06-06}}</ref><ref name=":0">{{Cite web|url=https://urbol.com/juniper-berry/|title=Juniper Berry: Top Health Benefits [2020 List]|website=urbol.com|language=en-US|accessdate=2020-06-06}}</ref><ref name=":3">{{Cite web|url=https://www.lowlander-beer.com/juniper-berry/|title=Piney & Pungent Juniper Berries|website=Lowlander Botanical Beers|language=en-US|accessdate=2020-06-06}}</ref> Juniper béri dipaké minangka rempah kalawan rasa anu semu pait.<ref name=":1">{{Cite web|url=https://www.verywellhealth.com/juniper-berry-benefits-4589326|title=The Health Benefits of Juniper Berries|website=Verywell Health|language=en|accessdate=2020-06-06}}</ref><ref>{{Cite web|url=https://draxe.com/nutrition/juniper-berries/|title=Juniper Berries Benefits, Uses, Side Effects and Interactions|website=Dr. Axe|language=en-US|accessdate=2020-06-06}}</ref>
 
Juniper béri (''Juniperu communis L''.) nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina génus nu boga spésiés nu jumlahna 60-70 rupa. Jinis juniper béri anu pangmindengna dipaké nyaéta nu asalna tina varietas ''Juniperus communis'' L. Ilaharna mah ieu téh disebutndisebut juniperus, ogé dipikawanoh minangka buah juniperi, nujiperjujiper, jeung "catang supernatural".<ref name=":1" /> Juniper béri nu ngora kénéh warnana semu héjo, sarta dina umumna varietas warnaawarnana bakal robah jadi ungu lamun geus asak sanggeus leuwih kurang dua atawa tilu taun. <ref name=":0" /><ref>{{Cite web|url=http://www.herbco.com/c-328-juniper-berry.aspx|title=Juniper berry|website=Monterey Bay Spice Company|accessdate=2020-06-06}}</ref><ref>{{Cite web|url=https://wildrosecollege.com/encyclopaedia_entry/juniper-berries/|title=Juniper Berries - Wild Rose College of Natural Healing|language=en-US|accessdate=2020-06-06}}</ref>
 
Ieu spésiés mimiti muncul kira-kira 250 juta taun ka tukang, kalawan geus aya di bumi anu bagian daratanna masih ngahiji dina hiji buana anu disebut [[Pangaéa|Pangaea]], sarta ieu ngajelaskeun spésiés tunggal Junperus cmmunis  asalna bisa ti [[Éropa|Eropa]], [[Asia]], jeung [[Amérika Kalér]].<ref name=":3" />
 
== Sajarah ==
Catetan mimiti anu nuliskeun dipakéna juniper béri nyaéta aya dina naskah [[papirus]] [[Mesir]] taun 1.500 saméméh maséhi sarta digunkeun pikeun ngubaran inféksi [[cacing pita]].<ref name=":2" /><ref name=":4">{{Cite web|url=https://www.mountainroseherbs.com/products/juniper-berry/profile|title=Mountain Rose Herbs: Juniper Berries|website=www.mountainroseherbs.com|language=en-US|accessdate=2020-06-06}}</ref><ref name=":5">{{Cite web|url=https://www.ginfoundry.com/botanicals/juniper/|title=Juniper defines Gin. An indepth look at the spirit's core botanical|website=Gin Foundry|language=en-GB|accessdate=2020-06-06}}</ref> Buah juniper béri kapanggih dina makam [[Tutankhamun]], ti jaman mesir kuno. Ieu buah dipaké pikeun ramuan jajamu dina prosés ngabalsem mayit.<ref name=":1" /><ref name=":5" />
 
Juniper nyaéta simbul kasuburan Déwi Ashera pikeun bangsa Kanaan. Urang [[Éropa|Eropa kulon]] melak ieu tangka di deukeur panto imahna pikeun nyinglar sihir. Haseupna dipaké ku urang [[Skotlandia]] pikeun nyinglar iblis, cara anu dipaké ku urang Tibét.<ref name=":4" /> Urang Romawi ngagunakeun ieu juniper béri pikeun ngaberesian beuteung tina kasakit. Ahli hérbal abad pertengahan, Culpeper, maké ieu tutuwuhan pikeun ngubaran beuteung kembung.<ref name=":2" /><ref name=":5" /><ref name=":6">{{Cite book|title=Menjaga kesuburan|url=https://www.worldcat.org/oclc/298480442|publisher=Prestasi|date=2006|location=Jakarta|isbn=9799799959552|oclc=298480442|last=Ana, Soumy.}}</ref>
 
Dina abad pertengahan, juniper béri dianggap minangka jajamu pikeun jimat panyalindung sarta dipaké pikeun nyinglar werejit atawa sihir. Haseup beungbeuleumanana anu seungit dipaké pikeun ritual meresihan jeung mantuan dina ngaramal. Dina waktu perayaan féstival Samhain pikeun bangsa Celtic, juniper béri dibeuleum pikeun ngamimitian hubungan jeung dunia séjén.<ref name=":2" />
 
Pikeun bangsa asli [[Amérika Kalér]], juniper béri dipaké minangka ubar tuberkulosis jeung inféksi kandung kemih. Urang Yunani maké ieu tutuwuhan dina upacara pikeun nyucikeun jeung ningkatkeun stamina atlet.<ref name=":1" /><ref name=":5" /> Urang Romawi ngagunakeun juniper béri pikeun ngaganti pedes hideung anu mahal lantaran kudu diimpor ti [[India]].<ref name=":1" />
 
Dina ilmu tatamba (pengobatan) tradisional [[Cina]], juniper béri geus mangabad-abad dipaké mianngka stimulan pikeun ginjal jeung kandung kemih, dipaké minangka antibiotak pikeun inféksi jeung ubar pikeun masalah pencernaan dina lambung, usus, jeung limpa.<ref name=":1" /> Ari urang Indian Zuni maké ieu buah pikeun mantuan prosés ngalahirkeun. Ahli hérbal di Inggris ngagunakeunna pikeun ngubaran gagal jantung kongestif jeung pikeun stimulasi [[Kareseban|menstruasi]]. Ku ahli hérbal Amérika abad kasalapan belas, juniper béri digunakeun minangka ubar gagal jantung kongestif, gonore jeung inféksi saluran kemih.<ref name=":6" /><ref>{{Cite web|url=https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=21780|title=Juniper Berry {{!}} Winchester Hospital|website=www.winchesterhospital.org|accessdate=2020-06-06}}</ref>
 
==Déskripsi==
Juniper béri nyaéta [[Tutuwuhan|pepelakan]] jenis gymnospermae anu wangun tangkalna leutik kalawan warna kulit tangkalna coklacoklat semu beureum. Wangun tunas leutikna segi tilu. Kalakayna wangun silinder, ipis, lemes jeung ngareuy. Pucukna kira-kira 3 mm sisitan. Daunna nu ngora kénéh wangunna saperti jarum, panjangna 5-12 mm, tungtung daunna seukeut, bukuan di bagian handapna jeung cucukan. Daunna tilu umpak jeung tetep saperti kitu salila 3 taun. Juniper béri mangrupa jinis tutuwuhan anu tumuwuh langsung tina kalakayma kalawan stoma tunggal anu gedé jeung gedé di lebah luhurna, kadang-kadang dibagi ku garis hpjohéjo nepi ka puhuna jeung mindengna mah boga kelenjar anu ngaluarkeun [[geutah]].<ref name=":7">{{Cite book|title=The encyclopedia of herbs and spices.|url=https://www.worldcat.org/oclc/1032316294|location=Boston, Massachusetts|isbn=978-1-78684-754-6|oclc=1032316294|last=Ravindran, P. N., 1942-}}</ref><ref name=":8">{{Cite web|url=https://gobotany.nativeplanttrust.org/species/juniperus/communis/|title=Juniperus communis (common juniper): Go Botany|website=gobotany.nativeplanttrust.org|accessdate=2020-06-06}}</ref><ref name=":9">{{Cite web|url=http://www.hort.uconn.edu/plants/detail.php?pid=227|title=Plant Database|website=www.hort.uconn.edu|accessdate=2020-06-06}}</ref><ref name=":10">{{Cite web|url=https://science.jrank.org/pages/3729/Juniper.html|title=Juniper|website=science.jrank.org|language=en|accessdate=2020-06-06}}</ref>
 
Ieu tutuwuhan biasana boga sifat dioseus. Ukuran buah pinus jaluna (strobili) kira-kira 8 mm, tunggal asak jeung ligar unggal taunna kalawnkalawan 3-6 benang sari; serbuk saruna teu jangjangan. BUah pinus nu bikangna muncul tina puhu daun, ukuranna 5-10 mm kalawan wangunna buleud sampurna atawa jeung variasuvariasi wangun oval. Di bagian handapna dikurilingan sisit saeutuk anu fungsina saperi daun, terus seperti kitu nepi ka asak, tuluy ngagabung jari hiji jeung wangunna saperti beri, lamun geus asak warnana biru. Ieu buah pinus bikangna téh manjang, semu buleud saperti [[endog]] kalawan wangun juru tilu. Hiji buah pinus bikangna ngahasilkeun 1-3 siki binih, masing-masing panjangna 4-5 mm, nancep kana dagung buah amis nu geutahan, jeung tuluy kasimpen di jero buah pinus dina waktu megar. Buah pinus bikangna asak dina waktu sataun nepi ka tilu taun.<ref name=":7" /><ref name=":8" /><ref name=":9" /><ref name=":10" />
 
''Juniperus communis'' nyaéta spésiés juniper anu sumebarna panglegana, hirupna babarengan jeung spésiés nu sarupa séjénna. Para panalungtik ngabédakeun jenis nu hiji jeung jinis nu séjénna dumasar kualitas [[taneuh]], karaktersitik [[organismeu]] unsur hara jeung gaktorfaktor iklim. Sahenteuna aya 10 varietas ''Juniperus communis'' nu geus kapanggih.<ref name=":7" />
 
==Budidaya==
''Juniperus communis'' dibudidayakeun dina perdagangan hortukulturahortikultura jeung dipake minangka tutuwuhan hias di taman. Sababaraha varietas anu dibudidayakeun meunang pangajén Awar of Garden Merit ti Royal Horticultural Society dina taun 1993,<ref>{{Cite web|url=https://www.rhs.org.uk/plants/pdfs/agm-lists/agm-ornamentals-(1)|title=RHS AGM Listing January 2015 (Ornamentals)|last=|first=|website=|publisher=|accessdate=}}</ref> nyaéta:
*''Juniperus communis'' 'Compressa'<ref>{{Cite web|url=https://www.rhs.org.uk/Plants/97581/i-Juniperus-communis-i-Compressa/Details|title=Juniperus communis 'Compressa' {{!}} juniper 'Compressa'/RHS Gardening|website=www.rhs.org.uk|accessdate=2020-06-06}}</ref>
*''Juniperus communis'' 'Green Carpet'<ref>{{Cite web|url=https://www.rhs.org.uk/Plants/60301/i-Juniperus-communis-i-Green-Carpet/Details|title=Juniperus communis 'Green Carpet' {{!}} juniper 'Green Carpet'/RHS Gardening|website=www.rhs.org.uk|accessdate=2020-06-06}}</ref>