Béda révisi "Aksara Buda"

129 bita ditambahkeun ,  3 bulan yang lalu
 
== Pacorok Ngaran ==
Sesebutan aksara Buda muncul tahun 1817 dina buku ''The Hisotry of Java'' karya [[Thomas Stamford Raffles|Thomas Stamford Rafles]].<ref>{{Cite book|title=The History of Java: In Two Volumes|url=https://books.google.co.id/books?id=_-dCAAAAcAAJ&printsec=frontcover&dq=history+of+java&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwjqxeTdnNbpAhWc7XMBHW1sC0cQ6AEIMTAB#v=onepage&q=history%20of%20java&f=false|publisher=Black, Parbury, and Allen : and John Murray|date=1817|language=en|first=Thomas Stamford|last=Raffles}}</ref> Satuluyna, aksara Buda atawa aksara Gunung dipedar ku Casparis (1975).<ref name=":0" /> Dumasar kana ulikan pustaka, ngaran aksara Buda atawa aksara Gunung bisa nujul kana dua modél aksara, nyaéta aksara anu dipaké dina naskah-naskah lontar tina koléksi Merapi-Merbabu di Jawa Tengah,<ref name=":1" /> jeung pikeun aksara nu dipaké dina naskah-naskah gebang nu asalna ti wewengkon Jawa Kulon.<ref name=":0" /> Perlu dicatet di dieu yén téks ''Arjunawiwaha''<ref name=":3">{{Cite web|url=https://opac.perpusnas.go.id/DetailOpac.aspx?id=464988|title=Arjuna-Wiwaha : tekst en vertaling / door R. NG. Poerbatjaraka (Lesya) {{!}} OPAC Perpustakaan Nasional RI.|website=opac.perpusnas.go.id|accessdate=2020-06-13}}</ref><ref name=":4">{{Cite book|title=Arjunawiwāha: transformasi teks Jawa Kuna lewat tanggapan dan penciptaan di lingkungan sastra Jawa|url=https://books.google.co.id/books?id=0u0sAAAAIAAJ&q=aksara+buda&dq=aksara+buda&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwiO0OfLl9bpAhVx8HMBHWT8Bj4Q6AEIXzAH|publisher=Duta Wacana University Press|date=1990|isbn=978-979-8139-07-9|language=id|first=I. Kuntara|last=Wiryamartana}}</ref> jeung ''Kunjarakarna''<ref name=":2">{{Cite book|title=Kritik Teks Jawa: Sebuah pemandangan Umum dan Pendekatan Baru yang Diterapkan Kepada Kunjarakarna|url=https://books.google.co.id/books?id=rc6LDAAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=kritik+teks+jawa&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwi80uPVlNbpAhXDcn0KHRYEBewQ6AEIJzAA#v=onepage&q=kritik%20teks%20jawa&f=false|publisher=Yayasan Pustaka Obor Indonesia|date=2011|isbn=978-979-461-787-8|language=id|first=Willem van der|last=Molen}}</ref> téh aya dina sababaraha naskah. Naskah-naskahna aya anu ditulis dinamodél aksara Buda Merapi-Merbabu, aya ogé nu ditulis maké modél aksara Buda ti Jawa Kulon.<ref name=":5">{{Cite web|url=https://www.kairaga.com/2018/10/22/naskah-naskah-gebang-kuno-beraksara-buda-gunung.html|title=Naskah-naskah Gebang Kuno Beraksara Buda-Gunung – Kairaga.com|language=id-ID|accessdate=2020-06-13}}</ref>
 
== Modél Merapi-Merbabu ==
Modél aksara Buda nu asalna ti Jawa Kulon dituliskeun dina daun [[gebang]] (saméméhna disebut [[Daon|nipah]]), maké mangsi hideung organik.<ref>{{Cite journal|last=Gunawan|first=Aditia|date=2015-01-01|title=Nipah or Gebang?: A Philological and Codicological Study Based on Sources from West Java|url=https://brill.com/view/journals/bki/171/2-3/article-p249_4.xml|journal=Bijdragen tot de taal-, land- en volkenkunde / Journal of the Humanities and Social Sciences of Southeast Asia|language=en|volume=171|issue=2-3|pages=249–280|doi=10.1163/22134379-17101004|issn=0006-2294}}</ref> Gaya anu dipakéna nyaéta ipis-kandel. Naskah-naskah anu maké aksara modél ieu ti antarana aya anu maké basa Jawa Kuna, saperti ''Sang Hyang Hayu'', ''Dharma Patanjala, Arjunawiwaha'', jeung ''Bhima Swarga''. Iwal ti éta, aya ogé naskah-naskah anu eusina maké basa Sunda Kuna, saperti ''Sang Hyang Siksa Kandang Karesian'', ''Sang Hyang Raga Déwata, Sang Hyang Tatwa Ajnyana,'' jeung ''Langgeng Jati.''<ref>{{Cite book|title=Tata Pustaka: Sebuah Pengantar terhadap Tradisi Tulis Sunda KUna|last=Atep Kurnia|first=Aditia Gunawan|publisher=Perpustakaan Nasional RI & Manassa|year=2019|isbn=9786232002456|location=Jakarta|pages=}}</ref>
 
Kakawih Arjunawiwaha janu maké aksara Buda modél Jawa Kulon nyaéta naska pangkolotna nu aya di kieuna, ditulisna taun 1344 M, asalna ti wewengkon Bandung.<ref name=":3" /><ref name=":4" /><ref name=":5" /> Dina panalungtikan Van der Molen, naskah ''Kunjarakarna'' koleksi Perpustakaan Universitas Leiden kode LOr 2266 anu ditulis ku aksara Buda modelmodél Jawa Kulon boga ajén katalitian nulis anu pangluhurnapangpunjulna dibandingkeun naskah-naskah séjén''Kunjarakarna'' séjénna anu ditalungtik ku anjeunna.<ref name=":2" />
 
==Rujukan==