Béda révisi "Aksara Buda"

430 bita ditambahkeun ,  3 bulan yang lalu
== Modél Merapi-Merbabu ==
Aksara Buda dipaké pikeun nyebut modél aksara nu dipaké dina naskah-naskah anu kapanggih di lamping gunung [[Gunung Merapi|Merapi]]-[[Gunung Merbabu|Merbabu]]. Kiwari naskahna disimpen di [[Perpustakaan Nasional Republik Indonesia|Perpustakaan Nasional RI]]. Wangunna has, béda upama dibandingkeun jeung aksara [[Cacarakan|Jawa]] atawa [[Aksara Bali|Bali]]. Naskah-naskah tina koléksi Merapi-Merbabu anu maké aksara ieu antarana ''Darmawarsa'',<ref>{{Cite book|title=Lontar Darmawarsa: Edisi Teks dan Terjemahan|last=Anggita|first=Anjani|publisher=|year=2019|isbn=9786232001527|location=Jakarta|pages=}}</ref> ''Gita Sinangsaya'',<ref>{{Cite book|title=Gita Sinangsaya: edisi teks dan terjemahan|url=https://www.worldcat.org/title/gita-sinangsaya-edisi-teks-dan-terjemahan/oclc/839863323|date=2012|isbn=978-979-008-475-9|oclc=839863323|first=Agung|last=Kriswanto}}</ref> ''Kakawin Sutasoma'',<ref>{{Cite book|edition=Cet. 1|title=Kakawin Sutasoma|url=https://www.worldcat.org/oclc/457074617|publisher=Komunitas Bambu|date=2009|location=Depok|isbn=979-3731-55-9|oclc=457074617|last=Tantular, Mpu.}}</ref> jeung ''Kunjarakarna''.<ref name=":2" /> Kabéhanana ditulis maék [[basa Jawa Kuna]]. Iwal ti éta, aya hij naskah anu asalna ti [[Pekalongan, Bojongsari, Purbalingga|Pekalongan]] kalawan maké aksara modél ieu, tapi eusina maké [[basa Sunda Kuna]], nyaéta naskah ''Kala Purbaka''.<ref>{{Cite journal|last=Gunawan|first=Aditia|title=With Agung Kriswanto (2009) Kala Purbaka: Kisah Batara Kala dalam Teks Sunda Kuna|url=https://www.academia.edu/5406565/With_Agung_Kriswanto_2009_Kala_Purbaka_Kisah_Batara_Kala_dalam_Teks_Sunda_Kuna|language=en}}</ref> Hiji naskah nu maké modél aksara ieu kapanggi di wewengkon Buléléng, [[Bali]] taun 2019.<ref>{{Cite web|url=https://www.nusabali.com/berita/60397/ditemukan-lontar-langka-beraksara-buda-satu-satunya-di-bali|title=Ditemukan Lontar Langka Beraksara Buda Satu-satunya di Bali|last=Bali|first=Nusa|website=www.nusabali.com|language=EN|accessdate=2020-06-13}}</ref> Téks anu ditulis ku aksara ieu umumna ihwal kaagamaan [[Hindu]]-[[Buddha]] jeung kapercayaan lokal, tapi dina sababaraha bagian nyebutkeun anasir kaagamaan Islam.<ref>{{Cite journal|last=Kriswanto|first=Agung|date=2019-07-01|title=Naskah-naskah Keislaman dari Skriptorium Merapi-Merbabu di Perpustakaan Nasional|url=https://ejournal.perpusnas.go.id/jm/article/view/01000120192|journal=Jumantara: Jurnal Manuskrip Nusantara|language=en-US|volume=10|issue=1|pages=24–45|doi=10.37014/jumantara.v10i1.23|issn=2685-7391}}</ref>  
[[Gambar:Palmleaf of Kakawin Sutasoma from Java01.jpg|al=Kakawin Sutasoma dina aksara Buda modél Merapi-Merbabu.|pus|jmpl|720x720px|''Kakawin Sutasoma'' dina aksara Buda modél Merapi-Merbabu.]]
 
==Model Jawa Kulon==
Modél aksara Buda nu asalna ti Jawa Kulon dituliskeun dina daun [[gebang]] (saméméhna disebut [[Daon|nipah]]), maké mangsi hideung organik.<ref>{{Cite journal|last=Gunawan|first=Aditia|date=2015-01-01|title=Nipah or Gebang?: A Philological and Codicological Study Based on Sources from West Java|url=https://brill.com/view/journals/bki/171/2-3/article-p249_4.xml|journal=Bijdragen tot de taal-, land- en volkenkunde / Journal of the Humanities and Social Sciences of Southeast Asia|language=en|volume=171|issue=2-3|pages=249–280|doi=10.1163/22134379-17101004|issn=0006-2294}}</ref> Gaya anu dipakéna nyaéta ipis-kandel. Naskah-naskah anu maké aksara modél ieu ti antarana aya anu maké basa Jawa Kuna, saperti ''Sang Hyang Hayu'', ''Dharma Patanjala, Arjunawiwaha'', jeung ''Bhima Swarga''. Iwal ti éta, aya ogé naskah-naskah anu eusina maké basa Sunda Kuna, saperti ''Sang Hyang Siksa Kandang Karesian'', ''Sang Hyang Raga Déwata, Sang Hyang Tatwa Ajnyana,'' jeung ''Langgeng Jati.''<ref>{{Cite book|title=Tata Pustaka: Sebuah Pengantar terhadap Tradisi Tulis Sunda KUna|last=Atep Kurnia|first=Aditia Gunawan|publisher=Perpustakaan Nasional RI & Manassa|year=2019|isbn=9786232002456|location=Jakarta|pages=}}</ref>
 
Kakawih Arjunawiwaha janu maké aksara Buda modél Jawa Kulon nyaéta naska pangkolotna nu aya di kieuna, ditulisna taun 1344 M, asalna ti wewengkon Bandung.<ref name=":3" /><ref name=":4" /><ref name=":5" /> Dina panalungtikan Van der Molen, naskah ''Kunjarakarna'' koleksi Perpustakaan Universitas Leiden kode LOr 2266 anu ditulis ku aksara Buda modél Jawa Kulon boga ajén katalitian nulis anu pangpunjulna dibandingkeun naskah-naskah ''Kunjarakarna'' séjénna anu ditalungtik ku anjeunna.<ref name=":2" />
[[Gambar:Old Sundanese gebang manuscript Sanghyang Raga Dewata.jpg|al=Aksara Buda pada naskah Gebang Sunda Kuno, Sanghyang Raga Déwata|pus|jmpl|620x620px|Aksara Buda pada naskah Gebang Sunda Kuno, ''Sanghyang Raga Déwata'']]
<br />
 
==Rujukan==