Béda révisi "Aksara Buda"

48 bita ditambahkeun ,  3 bulan yang lalu
Rupa-rupa sebutan ngaran pikeun aksara ieu geus ditétélakeun ku ahli aksara buhun, antarana [[Karel Frederik Holle|K.F. Kolle]] (1877), nyebutna téh minangka aksara Jawa Kuno, Pigeaud (1968) nyebutna minangka aksara "kandel semi kursif Jawa Kulon", ari Casparis nyebutna minangka aksara Buda atawa Gunung.<ref name=":0" /> Kateusarageman pikeun nyebutkeun ngaran ieu aksara téh dipedar ku [[Andrea Acri]] dina disetasina waktu ngabahas naskah ''Dharma Patanjala''.<ref name=":0" /> Naskah anu digarap ku anjeunna téh kalacak asalna tina koléksi Merapi-Merbabu, tapi leuwih jauh anjeunna ngira-ngira yén asalna mah éta naskah téh ti [[Jawa Kulon]], nyaéta tempat tradisi nulis naskah gebang anu leuwih mekar.<ref name=":0" /> Ku kituna anjeunna nyieun deui hiji alternatif sebutan husus pikeun aksara anu dituliskeun dina daun gebang, nyaéta "aksara Jawa Kuna Kulon" (''Western Old Javanese Script'').<ref name=":0" />
 
Modél aksara Buda nu asalna ti Jawa Kulon dituliskeun dina daun [[gebang]] (saméméhna disebut [[Daon|nipah]]), maké mangsi hideung organik.<ref>{{Cite journal|last=Gunawan|first=Aditia|date=2015-01-01|title=Nipah or Gebang?: A Philological and Codicological Study Based on Sources from West Java|url=https://brill.com/view/journals/bki/171/2-3/article-p249_4.xml|journal=Bijdragen tot de taal-, land- en volkenkunde / Journal of the Humanities and Social Sciences of Southeast Asia|language=en|volume=171|issue=2-3|pages=249–280|doi=10.1163/22134379-17101004|issn=0006-2294}}</ref> Gaya anu dipakéna nyaéta ipis-kandel. Naskah-naskah anu maké aksara modél ieu ti antarana aya anu maké basa Jawa Kuna, saperti ''Sang Hyang Hayu'', ''Dharma Patanjala, Arjunawiwaha'', ''Candra Karana'' jeung ''Bhima Swarga''.<ref name=":7" /> Iwal ti éta, aya ogé naskah-naskah anu eusina maké basa Sunda Kuna, saperti ''Sang Hyang Siksa Kandang Karesian'', ''Sang Hyang Raga Déwata, Sang Hyang Tatwa Ajnyana,'' jeung ''Langgeng Jati.''<ref name=":7">{{Cite book|title=Tata Pustaka: Sebuah Pengantar terhadap Tradisi Tulis Sunda KUna|last=Atep Kurnia|first=Aditia Gunawan|publisher=Perpustakaan Nasional RI & Manassa|year=2019|isbn=9786232002456|location=Jakarta|pages=}}</ref>
 
Kakawih''Kakawin Arjunawiwaha'' januanu maké aksara Buda modél Jawa Kulon nyaéta naska pangkolotna nu aya di kieuna, ditulisna taun 1344 M, asalna ti wewengkon Bandung.<ref name=":3" /><ref name=":4" /><ref name=":5" /> Dina panalungtikan Van der Molen, naskah ''Kunjarakarna'' koleksi Perpustakaan Universitas Leiden kode LOr 2266 anu ditulis ku aksara Buda modél Jawa Kulon boga ajén katalitian nulis anu pangpunjulna dibandingkeun naskah-naskah ''Kunjarakarna'' séjénna anu ditalungtik ku anjeunna.<ref name=":2" />
[[Gambar:Old Sundanese gebang manuscript Sanghyang Raga Dewata.jpg|al=Aksara Buda pada naskah Gebang Sunda Kuno, Sanghyang Raga Déwata|pus|jmpl|620x620px|Aksara Buda pada naskah [[gebang]] Sunda Kuna, ''Sanghyang Raga Déwata'']]
<br />