Dogdog: Béda antarrépisi

419 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
m
nambihkeun cutatan
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: dipake → dipaké , eo → éo)
m (nambihkeun cutatan)
 
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Enkelvellige tonvormige trom TMnr 15-433.jpg|thumb|250px|right|Dogdog]]
 
'''Dogdog''' nyaéta alat musik anu disadakeun ku cara ditakol ku leungeun, wangunna buleud panjang rada ngaleutikan ka bagian handapna. Dijieunna tina [[kai]] golondongan nu diliangan. Di wewengkon [[Banten]] mah disebutna dodod, di [[Cisolok]] Sukabumi mah disebutna ''dogdog lojor''. Dogdog digunakeun dina pintonan [[réog]] atawa [[ogél]].<ref name=“Danadibrata ”>{{Cite book | title =Kamus Basa Sunda| first =R.A| last =Danadibrata| publisher =Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen| location =Universitas Harvard| year =1862| pages =171|url=https://books.google.co.id/books?id=1PIUAAAAYAAJ&pg=PA213&dq=KEHKEL&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwj7qpOVitnTAhWBO48KHXrzCD8Q6AEIQDAD#v=onepage&q=d&f=false|accessdate=(disungsi) 21 Februari 2021}}</ref>
 
 
Dogdog dipaké dina pintonan ''réog'' atawa ''ogél''. Dogdog dina réog diwangun luhur 4 buah: anu pangalitna disebut ''tilingtit'' (garis tengah luhur panjangna 18–20&nbsp;cm, garis tengah handap 10–14&nbsp;cm, panjang badan handap 20–24&nbsp;cm), dogdog kadua dingaranan ''panempas'' (garis tengah luhur panjangna 20–24&nbsp;cm, garis tengah handap 16–18&nbsp;cm, panjang badan handap 26–28&nbsp;cm), nu katilu disebut ''badugblag'' (garis tengah luhur panjangna 26–30&nbsp;cm, garis tengah handap 24–26&nbsp;cm, panjang badan handap 32–36&nbsp;cm) dogdog kaopat disebut gogog atawa ''parengwong'', anu pangagengna (garis tengah luhur panjangna 40–50&nbsp;cm, garis tengah handap 38–42&nbsp;cm, panjang badan handap 36–40&nbsp;cm).<ref name="Ajip"/>
 
== Rujukan ==
{{reflist|2}}
{{pondok}}
 
3.161

éditan