Béda révisi "Aung San Suu Kyi"

2.922 bita ditambahkeun ,  7 bulan yang lalu
taya kamandang éditan
 
== Ngaran ==
Aung San Suu Kyi, asalna tina tilu ngaran: "[[Aung San]]" ti bapana, "Suu" ti nini ti bapak, jeung "Kyi" ti indungna Khin Kyi. Manéhna sok disebut Daw Aung San Suu Kyi. Daw lain bagian tina ngaranna, tapi hiji pangajén, mirip jeung madam, pikeun anu leuwih kolot, wanoja anu dihormatan, sacara harfiah hartina "bibi". Manéhna ogé sok disebut Daw Suu ku urang Burma (atawa Amay Suu, sacara harfiah hartina "Ibu Suu", ku babaraha urang), sarta disebut ogé Dr. Suu Kyi, Ms. Suu Kyi, atawa Miss Suu Kyi ku média asing. Tapi, saperti masarakat Myanmar lianna, manéhna teu boga marga.
 
== Kahirupan pribadi ==
Aung San Suu Kyi gumelar di tanggal [[19 Juni]] [[1945]] di Rangoon (kiwari [[Yangon]]), [[Burma Britania]]. Numutkeun [[Peter Popham]], manéhna lahir di hiji désa leutik di luar Rangoon anu ngaranna Hmway Saung. Bapana, [[Aung San]], nyawalakeun kamerdékaan ti [[Inggris]] di taun 1947, sarta ditelasan di taun harita ogé ku sainganna. Aung San Suu Kyi gedé jeung indungna, [[Khin Kyi]], sarta dua dulur lalakina, Aung San Lin jeung [[Aung San U]] di [[Yangon]]. Aung San Lin tilelep dina kolam renang nalika umur Suu Kyi masih dalapan tahun. Suu Kyi sakola di sakola Katolik Inggris di Burma.
 
Khin Kyi (Khin Kyi Ma) meunang kahormatan jadi inohong politik dina pamaréntahan [[Burma]] anu kakarék dijieun. Khin Kyi Ma ditunjuk jadi duta besar Burma di [[India]] di taun 1960, sarta Aung San Suu Kyi ngilu ka ditu, tuluy lulus ti [[Lady Shri Ram College]] di [[New Delhi]] di taun 1964.
 
Manéhna nuluykeun atikanna di [[St Hugh's College, Oxford]] sarta meunang gelar [[Bachelor of Arts|B.A.]] di widang Filosofi, Politik, jeung Ékonomi di taun 1989. Saenggeus lulus, manéhna ngalanjutkeun atikan di [[New York]] sarta gawé pikeun pamaréntah [[Persatuan Myanmar]]. Di taun 1972, Aung San Suu Kyi nikah jeung Dr. [[Michael Aris]], hiji murid kabudayaan [[Tibet]]. Di taun hareupna, manéhna ngalahirkeun budak kahijina, Alexander, di London; sarta di taun 1977 manéhna ngalahirkeun budakna anu kadua, Kim, anu diajar di [[George Washington University]] ti Januari 1991 nepi ka Pébruari 1991.
 
== Jadi ''State Counsellor'' ==
Di tanggal 6 Juli 2012, Suu Kyi ngumumkeun di website Forum Ekonomi Dunia yén manéhna rék nyalonkeun jadi présidén dina pemilu Myanmar taun 2015. Tapi, konstitusi anu lumaku nyababkeun manéhna teu bisa jadi présidén sabab manéhna mangrupa hiji randa sarta indung ti urang deungeun.
 
NLD meunang dina éta pamilihan, meunang sahenteuna 255 korsi di DPR jeung 135 korsi di House of Nationalities. Salian ti éta, Suu Kyi meunangkeun pamilihan pikeun jadi DPR deui. Dumasar konstitusi 2008, NLD perelu sahenteuna dua pertilu mayoritas di dua lembaga éta pikeun mastikeun calon anu rék jadi présidén. Saacan pemilu, Suu Kyi ngumumkeun sanajan manéhna sacara konstitusional dilarang jadi présiden, manéhna bakal nyepeng kakawasaan nyata dina unggal pamaréntahan anu dipimpin ku NLD. Di tanggal 30 Maret 2016 manéhna nyokot peran Menteri Luar Negeri, Menteri Karumahtanggaan Présidén, Menteri Atikan jeung Tanaga Listrik sarta Menteri Énergi di pamaréntahan Presiden Htin Kyaw tuluy misahkeun Kementerian Atikan jeung Tanaga Listrik jeung Energi. Salian ti éta, Présidén Htin Kyaw nyiptakan posisi anu disebut ''State Counsellor'' (sajajar jeung [[Perdana Menteri]]) pikeun Suu Kyi. Posisi éta geus disatujuan ku House of Nationalities di tanggal 1 April 2016, sarta DPR di tanggal 5 April 2016. Suu Kyi dilantik di tanggal 6 April 2016.
 
== Tutumbu luar ==
3.609

éditan