Béda révisi "Ki hileud"

11 bita ditambahkeun ,  7 bulan yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
 
==Ngaran séjén==
Ki hileud mibanda ngarna anu beda-beda diunggal nagara, kayaning : ''nanto-iganigakusa'' ([[Taiwan]]), ''genggeyan atawa kaneja'' ([[Indonesia]]), ''sawi hutan'' ([[Malaysia]]), ''ortela-brava'' jeung ''fazendeiro'' ([[Brasil]]). ''Hyptis brevipes'' hirupna nahun, jangkungna bisa nepi ka 1 méter kalawan mibanda tangkal anu pasagi (''khas labiate''). Remen tangkal ngorana baruluan kandel, beuki ngolotan tnagkalna beuki ngurangan buluna.<ref name="wssa"/>
Dauna ogé baruluan boh palebah luhur anapon palebah handapna, bijil pasingareup-singareup, wujudna buleud [[endog]] nepika lonyod, panjang 5-7 cm, rubakna 2 cm, ''cuneate'' di puhuna, tungtung daun rérégéan. Kembangna ngahiji dina ppendul anu buleud, diaméter nepika 14 mm, dina gagang panjang kuran gleuwih 1 cm bijil dina palebah cupat daun. Daun mahkota atawa ''kelopak'' kembang kelirna bodas, ''lobus'' lima tidakhenteu beraturanngéntép, panjangna kuang leuwih 5 mm. ''Kelopak'', panjang 4 mm, ogeogé mibanda lima ''lobus'' anu sempitheureut sarta nangtung lemes. Sikina ngawujud buleud, panjangna 1 mm, coklat kolot nepika hideung.<ref name="wssa"/>
 
==Ékologi==
Ki hileud''/H. brevipe'' remen katempo hirup di [[tegalan]] anu teu kaurus, sisi [[susukan]], sisi [[leuweung]], daérah anu taneuhna jemlek ogé di sisi [[kebon]], tutuwuhan ieu mikaresep [[taneuh]] anu kaayaanna baseuh henteu ka halodo an lila. ''H. brevipe'' bisa dipelakeun dina taneuh kujalan ngawurkeun sikina. Di [[Malaysia]] kitu deui di malaysia ieu tutuwuhan geus digolongkeun kana gulma, kitu deui [[Pilipina]] sareng [[Taiwan]] (Holm dkk, 1979). Salaku tambahan, PIER (2017) ngalaporkeun yén ''H. brevipe'' jadi hama di di [[Singapura]], [[Thailand]] sareng [[Vietnam]]. Lorenzi (1982) ngajelaskeun salaku gulma anu ngarusak loba hirup disapanjang sisi basisir anu taneuhna beueus. Anumana ieu bisa jadi ngaganggu kana tutuwuhan séjéna. ''H. brevipe'' ilaharna mangrupa gulma lahan tatanén, nyababkeun karugian panén sareng pangaruh ékonomi jadi négatip. Dugi ka 20 spésiés dina genus H ''Egyptis'' ogé katelah invasif. ''H. suaveolens'' sareng ''H. capitat'' anu aya hubunganana diklasifikasikeun salaku gulma bahaya di Téritori Kalér, [[Australia]] ''(Parsons sareng Cuthbertson, 1992)'' sareng H. brevipe kadaptar salaku 'spésiés target udagan pepelakan invasif' dina kaayaan anu sami (Glanznig sareng Kessal 2004)<ref name=kihileud/>
 
 
2.951

éditan