Béda révisi "Pajangjian Kalijati"

916 bita ditambahkeun ,  2 bulan yang lalu
taya kamandang éditan
'''Pajangjian Kalijati''' nyaéta hiji pajangjian anu dilakukeun antara Pamaréntah [[Hindia Walanda]] jeung [[Jepang]] di tanggal 8 Maret 1942 di Kalijati, Subang.<ref name=":0">{{Cite web|url=https://www.cnnindonesia.com/nasional/20210614141525-31-654074/perjanjian-kalijati-awal-mula-pendudukan-jepang-di-indonesia|title=Perjanjian Kalijati, Awal Mula Pendudukan Jepang di Indonesia|last=tim|website=nasional|language=id-ID|accessdate=2021-08-29}}</ref> Dina pajangjian Kalijati, Walanda nyerahkeun kakawasaan di Hindia ka Jepang sarta ngamimitian kakawasaan Jepang di Indonésia salila kurang leuwih 3 taun 5 bulan.<ref name=":0" /><ref>{{Cite web|url=https://www.kompas.com/skola/read/2020/02/14/180000169/perjanjian-kalijati-ketika-belanda-serahkan-indonesia-ke-jepang|title=Perjanjian Kalijati, Ketika Belanda Serahkan Indonesia ke Jepang Halaman all|last=Media|first=Kompas Cyber|website=KOMPAS.com|language=id|accessdate=2021-08-29}}</ref>
 
== Kasang tukang ==
Di [[Perang Dunya II]], [[Walanda]] gabung jeung blok sekutu. Di tanggal 7 Désémber 1941, Jepang nyerang Pearl Harbour, anu nyababkeun Amérika Sarikat miluan Perang Dunya II.<ref name=":0" /> Di sisi lain, angkatan laut Walanda geus lemah anu nyababkeun Jepang babari nyerang Hindia. Jepang hayang ngawasaan daérah kidul utamana di basisir [[Asia Wétan|Asia Pasipik]] pikeun nguatkeun kakawasaanna, daérah anu dikawasaan di antarana [[Malaysia|Malaya Britania]], [[Pilipina]], [[Indochina Prancis]], jeung Hindia Walanda. Salian ti éta, Jérman salaku sekutu Jepang ngijinan pikeun nyerang daérah Asia Tenggara.<ref name=":0" />
 
Di bulan Januari 1942, Jepang mimiti datang ka Indonésia, pasna di [[Kota Tarakan|Tarakan]]. Ti saprak dinya, Jepang mimiti neken sangkan Walanda nyerah.<ref name=":0" />
 
== Eusi ==
Eusi tina Pajangjian Kalijati ieu nyaéta Walanda nyerah tanpa sarat ka Jepang sarta nyerahkeun kakawasaan Hindia ka Jepang. Pihak Walanda anu diwakilan ku Létnan Jéndral Ter Poorten nyerahkeun kakawasaanna ka tentara Jepang anu dipingpin ku Jéndral Hitoshi Imamura.<ref name=":0" />
 
== Rujukan ==
3.609

éditan