Béda révisi "Pajangjian Kalijati"

643 bita ditambahkeun ,  3 bulan yang lalu
taya kamandang éditan
 
'''Pajangjian Kalijati''' nyaéta hiji pajangjian anu dilakukeun antara Pamaréntah [[Hindia Walanda]] jeung [[Jepang]] di tanggal 8 Maret 1942 di Kalijati, Subang.<ref name=":0">{{Cite web|url=https://www.cnnindonesia.com/nasional/20210614141525-31-654074/perjanjian-kalijati-awal-mula-pendudukan-jepang-di-indonesia|title=Perjanjian Kalijati, Awal Mula Pendudukan Jepang di Indonesia|last=tim|website=nasional|language=id-ID|accessdate=2021-08-29}}</ref> Dina pajangjian Kalijati, Walanda nyerahkeun kakawasaan di Hindia ka Jepang sarta ngamimitian kakawasaan Jepang di Indonésia salila kurang leuwih 3 taun 5 bulan.<ref name=":0" /><ref name=":1">{{Cite web|url=https://www.kompas.com/skola/read/2020/02/14/180000169/perjanjian-kalijati-ketika-belanda-serahkan-indonesia-ke-jepang|title=Perjanjian Kalijati, Ketika Belanda Serahkan Indonesia ke Jepang Halaman all|last=Media|first=Kompas Cyber|website=KOMPAS.com|language=id|accessdate=2021-08-29}}</ref>
 
== Kasang tukang ==
Di [[Perang Dunya II]], [[Walanda]] gabung jeung blok sekutu. Di tanggal 7 Désémber 1941, Jepang nyerang Pearl Harbour, anu nyababkeun Amérika Sarikat miluan Perang Dunya II.<ref name=":0" /> Di sisi lain, angkatan laut Walanda geus lemah anu nyababkeun Jepang babari nyerang Hindia. Jepang hayang ngawasaan daérah kidul utamana di basisir [[Asia Wétan|Asia Pasipik]] pikeun nguatkeun kakawasaanna, daérah anu dikawasaan di antarana [[Malaysia|Malaya Britania]], [[Pilipina]], [[Indochina Prancis]], jeung Hindia Walanda. Salian ti éta, Jérman salaku sekutu Jepang ngijinan pikeun nyerang daérah Asia Tenggara.<ref name=":0" />
 
Di bulantanggal 11 Januari 1942, Jepang mimiti datang ka Indonésia, pasna di [[Kota Tarakan|Tarakan]]. Ti saprak dinya, Jepang mimiti neken sangkan Walanda nyerah.<ref name=":0" /> Tuluy di tanggal 24 Januari, Jepang ngarebut [[Kota Balikpapan|Balikpapan]] ti Walanda, disusul ku [[Kota Pontianak|Pontianak]] di tanggal 29 Januari, [[Kota Samarinda|Samarinda]] di tanggal 3 Pébruari, sarta [[Kota Banjarmasin|Banjarmasin]] di tanggal 10 Pébruari.<ref name=":1" />
 
Di tanggal 14 Pébruari, Jepang bisa ngawasaan [[Kota Palémbang|Palémbang]] dina waktu dua poé, tuluy di tanggal 1 Maret, tentara Jepang tepi di [[Banten]] sarta [[Érétan Wétan, Kandanghaur, Indramayu|Érétan Wétan]] di [[Jawa Kulon]]. Saenggeus kitu, tungtungna di tanggal 5 Maret, Jepang bisa ngarebut [[Batavia]].<ref name=":1" />
 
== Eusi ==
3.609

éditan