Béda révisi "Kabubuahan"

142 bita ditambahkeun ,  4 bulan yang lalu
.
m (Haikal FK 1705 mindahkeun kaca Ginjal ka Kabubuahan: Dumasar kana [http://repositori.kemdikbud.go.id/2954/1/Kamus%20Sunda-Indonesia%20-%20%20%28449h%29a.pdf Kamus Sunda-Indonesia Repositori Kemdikbud])
(.)
 
'''Kabubuahan''' atawa '''Ginjal''' atawa '''Ginjel''' nyaéta [[organ (anatomi)|organ]] [[ékskrési]] nu bentukna kawas [[kacang]] na [[vertebrata]]. Bagéan tina [[sistem urin]], ginjalkabubuahan nyaring runtah (utamana [[uréa]]) tina [[getih]] sarta miceun babarengan jeung [[cai]] salaku [[urin]]. Widang médis nu ngulik ginjalkabubuahan sarta kasakit nu mangaruhan ginjalkabubuahan disebut [[nefrologi]].
 
Dina awak [[manusa]], ginjalkabubuahan mangrupa dua organ nu aya di tukangeun [[abdomén]], kénca katuhueun [[tulang tonggong]], handapeun [[ati]] jeung [[limpa]]. Di luhureun masing-masing ginjalkabubuahan nyaéta [[kelenjar adrénal]].
 
GinjalKabubuahan sipatna rétroperitonéal, nu hartina aya tukangeun [[peritoneum]] nu ngabungkus [[rongga abdominal]], luhurna kira-kira sapantar jeung [[tulang tonggong]] T12 nepi ka L3. ku sabab ayana [[ati]], ginjalkabubuahan nu katuhu perenahna leuwih handap batan nu kénca. Bagian luhur ginjalkabubuahan kajaga ku [[rusuk]] ka-11 jeung -12.
[[Gambar:Kidney_section.jpg|thumb|Gambar beulahan ginjalkabubuahan]]
 
== Organisasi ==
Dina awak manusa sawawa anu normal, ginjalkabubuahan téh panjangna kira 11 cm, kandel 5 cm, beuratna 150 [[gram|gr]]. Bentukna kawas [[kacang]], konkaf di sisi nu nyanghareup ka jero (médial) . Bagian éta téh minangka lawang nu disebut hilus, tempat nyambungna [[artéri]] jeung véna rénal, sarta [[saraf]] jeung [[urétér]].
 
Lapisan-lapisan ginjalkabubuahan ti luar nepi ka jero nyaéta ''[[renal cortex]]'', ''[[renal medulla]]'', jeung ''[[renal pelvis]]'' nu aya di bagian tengah. Bagian luarna dibungkus ku ''[[renal capsule]]'' nu dijieun tina ''[[loose connective tissue]]''.<!--
 
The basic functional unit of the kidney is the [[nephron]], of which there are more than a million in each normal adult kidney. Nephrons regulate water and soluble substances (especially [[electrolyte]]s) in the body by filtering it all out first, reabsorbing what should be kept and converting the rest into [[urine]] for excretion. They use [[countercurrent exchange]] mechanisms.
 
===Istilah===
*'''[[kapsul rénal]]''' (Ing. ''renal capsule''): bungkus ginjalkabubuahan nu mibanda lapisan mémbran.
*'''[[kortéx]] (Ing. ''cortex''): lapisan luar médulla internal, ngandung saluran getih, glomeruli (nyaéta "saringan" ginjalkabubuahan), jeung solobong [[urin]] nu dirojong ku matrix serat.
*'''[[hilus]]''': The opening in the middle of the concave medial border for nerves and blood vessels to pass into the renal sinus.
*'''[[kolom rénal]]''' (Ing. ''renal column''): struktur nu ngarojong kortéx, disusun ku pirang-pirang saluran getih jeung solobong urin sarta bahan serat.
== Kasakit jeung kalainan ==
 
=== Kasakit kongenital ginjalkabubuahan ===
* [[Hidronéfrosis kongenital]]
* ''[[renal dysplasia]]''
* ''[[duplicated ureter]]''
 
=== Kasakit nu narajang ginjalkabubuahan ===
* [[Batu ginjalkabubuahan]]
* ''[[Pyelonephritis]]'', inféksi ginjalkabubuahan nu mimindengna alatan komplikasi [[inféksi saluran kemih]].
* [[Azotemia]], kaayaan toksik nu dicirikeun ku abnormalitas luhurna kadar [[uréa]], [[kréatinin]], sanyawaan runtah awak, sarta sanyawaan nitrogén dina [[getih]].
* [[Hidronéfrosis]], ginjalkabubuahan ngabadagan alatan obstruksi aliran cikiih.
* Dina [[sindrom néfrotik]], [[glomérulus]] ruksak antukna [[protéin]] lolos kana cikiih. Gejala lianna nyaéta bareuh, handapna kadar albumin, jeung luhurna kadar [[koléstérol]].
* tumor ginjalkabubuahan
** [[tumor Wilms]]
** ''[[Renal cell carcinoma]]''
* [[gagal ginjalkabubuahan]] (akut jeung kronis)
* [[Glomérulonéfritis]]
* ''[[Diabetic nephropathy]]''
* ''[[Lupus nephritis]]''
 
== Dialisis jeung cangkok ginjalkabubuahan ==
Sacara umum, urang bisa hirup ku boga hiji ginjalkabubuahan. Mun duanana geus teu bener fungsina, kudu ngalakukeun [[dialysis]], nyaéta nyaring getih di luar awak. [[Cangkok organ|Cangkok]] ginjalkabubuahan ayeuna geus kaitung biasa. Cangkok ginjalkabubuahan munggaran nu hasil diumumkeun [[4 Maret]] [[1954]] ku [[Peter Bent Brigham Hospital]] di [[Boston]]. bédahna dilaksanakeun ku Dr. Joseph E. Murray, nu taun [[1990]] dileler [[Hadiah Nobel]] widang Médis.
 
== Émbaran séjén ==
Istilah médis nu patali jeung ginjalkabubuahan biasana maké émbohan ''rénal'' atawa ''néfro-''.
 
== Tempo ogé ==
1.829

éditan