Béda révisi "Babad Cirebon"

96 bita ditambahkeun ,  14 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Kaca anyar: Babad Cirebon Karya sastra sajarah nu disusun dina tengah abad ka-19 di Cirebon jeung nyaritakeun kamekaran kasultanan Cirebon ti awal nepi ka mangsa penjajahan Ingg...)
 
[[Karya sastra]] [[sajarah]] nu disusun dina tengah [[abad ka-19]] di [[Cirebon]] jeung nyaritakeun kamekaran [[kasultanan Cirebon]] ti awal nepi ka mangsa penjajahan Inggris di pulo Jawa. Karéréan carita (leuwih ti 50%) nyaritakeun [[Sunan Gunung Jati]] salaku nu nyebarkeun [[agama]] [[Islam]] di [[Jawa Barat]] jeung nu ngadegkeun Kasultanan Cirebon. Ditulis dina [[huruf arab]] jeung ngagunakeun [[basa Jawa Cirebon]] sarta ditulis dina wangun [[Wawacan]].
 
Disalin sababaraha kali di sawatara tempat di wewengkon [[Cirebon]] jeung [[Priangan]]. Dina prosés nyalin téks téh ngahasilkeun sababaraha vérsi anu béda-béda. Samalah di Priangan ditarjamahkeun atawa disadur dina basa Sunda sakapeung mah make judul anu béda, kayaning [[Sajarah Lampahing Para Wali Kabéh]] (Riwayat Prilaku dan Perbuatan semua Wali). Naskah-naskahna kiwari aya di [[Perpustakaan Nasional]] [[Jakarta]], [[Universiteits Bibliotheek Leiden]] (negeri Belanda), British Museum (London, Inggris), [[Museum Sri Baduga Bandung]] jeung di unggal individu jalma di Jawa Barat. Ulikan kana Babad Cirebon téh geus dilakonan ku J.L.A Brandes jeung R.A Kern, tapi kawatesanan kana alihaksara (tina huruf Arab kana huruf Latin) jeung édisi téks dumasar dua naskah (Br36 jeung Br.107) nu kiwari disimpen di Perpustakaan Nasional Jakarta kalawan panganteur ulikan sarta ringkesan eusi dina basa Walanda. Karéréaan édisina nyaritakeun hal ihwal Sunan Gunung Jati katut Wali Songo. Sacara Tradisional mah Babad Cirebon téh ku urang-urang Cirebon mah dianggah sajarah.
 
Ulikan kana Babad Cirebon téh geus dilakonan ku [[J.L.A Brandes]] jeung [[R.A Kern]], tapi kawatesanan puseur ulikanana wungkul kana [[alihaksara]] (tina huruf Arab kana huruf Latin) jeung [[édisi téks]] dumasar dua naskah (Br36 jeung Br.107) nu kiwari disimpen di Perpustakaan Nasional Jakarta kalawan panganteur ulikan sarta ringkesan eusi dina [[basa]] [[Walanda]]. Karéréaan édisina nyaritakeun hal ihwal Sunan Gunung Jati katut [[Wali Songo]]. Sacara [[Tradisional]] mah Babad Cirebon téh ku urang-urang Cirebon mah dianggap [[sajarah]].
Rujukan:
 
Rosidi, Ajip.dkk. 2000. Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusia, Budaya (Termasuk Budaya Cirebon dan Betawi), Jakarta: Pustaka Jaya.
==Rujukan:==
* Rosidi, Ajip.dkk. 2000. Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusia, Budaya (Termasuk Budaya Cirebon dan Betawi), Jakarta: Pustaka Jaya.
 
[[Kategori: Budaya]]
91

éditan