Béda révisi "Carita Parahiyangan"

1.184 bita ditambahkeun ,  13 tahun yang lalu
==Eusi==
Ieu naskah nyaritakeun sajarah Sunda, ti awal karajaan Galuh jaman Wretikandayun nepi ka runtagna [[Pakuan Pajajaran]] alatan kadéséh ku pangaruh Islam ti Demak jeung Cirebon (katut Banten).
 
=== Sempakwaja & Mandiminyak ===
 
=== Rahiyang Sanjaya ===
 
=== Perang Bubat ===
Dina lebah nyaritakeun [[Prabu Maharaja]], anakna Aki Kolot, disebutkeun kieu
 
:''Manak deui Prebu Maharaja, lawasniya ratu tujuh tahun, kena kabawa ku kalawisaya, kabancana ku seuweu dimanten, ngaran Tohaan. Mundut agung dipipanumbasna. Urang réya sangkan nu angkat ka Jawa, mumul nu lakian di Sunda. Pan prangrang di Majapahit.''
 
Mun dina basa Sunda kiwari, alihbasana kurang leuwih kieu,
 
:''Boga anak, Prebu Maharaja, lawasna jadi ratu tujuh taun, keuna ku kalawisaya, kabawa cilaka ku anakna, nu ngaranna Tohaan, ménta gedé pameulina. Urang réa asalna indit ka Jawa, da embung boga salaki di Sunda. Heug wae perang di Majapahit.''
 
===Prabu Surawisésa===
[[Prabu Surawisésa]], putrana Ratu Jayadéwata, kawarisan kakawasaan Sunda dina mangsa anu henteu nguntungkeun, sabab wilayah-wilayahna loba nu baruntak, éléh pangaruh, atawa direbut ku [[karajaan Cirebon]] anu dibantuan ku [[karajaan Demak|Demak]]. Dina mangsa kakawasaanana anu 14 taun, Prabu Surawisésa mingpin bala saréwu urang dina 15 kali perang.
 
Dina tradisi lisan, Prabu Surawisésa ieu katelah [[Mundinglaya Dikusumah]].
 
===Patempatan/wilayah Sunda===
11.771

éditan