Béda révisi "Katalis"

2 bita dipupus ,  16 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[image:profil_éntalpi.png|frame|'''Gambar 1''' Profil [[éntalpi]] pikeun réaksi nu maké jeung teu maké katalis. ''A<sub>U</sub>'' mangrupa énergi aktivasi pikeun réaksi tanpa katalis, ''A<sub>C</sub>'' mangrupa énergi aktivasi nu dikurangan pikeun réaksi nu sarua nalika dikatalisan. ''I'' salaku titik nalika ''chemical intermediate'' kabentuk, nu salajengna meta jadi produk.]]
'''Katalis''' nyaéta hiji zat nu ngaronjatkeun [[laju]] hiji [[réaksi kimiawikimia]], dina suhu nu tangtu, tanpa teu kabawa robah atawa kahakan ku réaksina (tempo ogé [[katalisis]]). Katalis aub na réaksi, tapi lain mangrupa réaktan atawa produk kimia.
 
Katalis ngajadikeun réaksi bisa lumangsung leuwih gancang atawa bisa lumangsung dina suhu nu leuwih handap alatan parobahan nu dipicuna dina réaktan. Katalis nyadiakeun jalur séjén nu [[énergi aktivasi]]na leuwih handap pikeun lumangsungna réaksi. Molekul nu teu mibanda énergi pikeun meta atawa énergina handap teuing sahingga réaksina bakal lila pisan jadi bisa meta ku ayana katalis. Katalis ngurangan énergi nu dipikabutuh pikeun lumangsungna réaksi.
11.771

éditan