Béda révisi "Ovum"

24 bita dipupus ,  15 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
 
m
[[Image:Gray3Ovum.png|right|thumb|Ovum manusa]]
'''Ovum''' (atawa sacara bébas, '''endog''' atawa '''sél endog''') nyaéta [[sél]] kelamin/séks [[bikang]]/wanoja atanapi [[gamét]]. Boh [[sato]] atawa [[siki]] tatangkalan mibanda endog. Istilah '''ovule''' dipaké pikeun endog siki tutuwuhan sarta pikeun endog ngora sato. Kecap ieu diturunkeun tina kecap [[basa Latin|Latin]] ''ovum'' (loba ''ova'') pikeun [[endog]].
 
Dina sato nu leuwih luhur, endog dihasilkeun ku [[organ (anatomi)|organ]] nu disebut [[ovarium]]. InDina thesato [[oviparousovipar]] animals (allsadaya [[birdmanuk]]s, mostkalolobaan [[fishlauk]]es, [[Amphibia|amphibiansamfibi]], andjeung [[reptileréptil]]s) theendogna ovatumuwuhkeun developlapisan protectivepanyalindungan layersnu anddibawa pass through thengaliwatan [[oviductoviduk]] to the outside ofka theluar bodyawak. TheyEndog areieu [[fertilizationfértilisasi|fertilizeddibuahan]] by maleku [[spermspérma]] eitherjalu insideboh thedi female bodyjero (as inkawas birdsmanuk), oratawa outsidesaluareun (asawak inbikangna many(kawas fisheslauk). AfterSatutasna fertilizationdibuahan, anlajeng tumuwuh [[embryoémbrio]] develops, nourishednu kaparaban byku nutrientsgizi containednu indikandung theku eggendog. It then hatches from the egg, outside the mother's body. See [[egg (biology)]] for a discussion of eggs of oviparous animals.
 
In the [[viviparous]] animals (which include [[human]]s and all other placental [[mammal]]s), the ovum is fertilized inside the female body, and the embryo then develops inside the [[uterus]] until it is born. It receives nutrition directly from the mother.
11.750

éditan