Jati
Starr 010304-0485 Tectona grandis.jpg
Pucuk jati dan buahnya
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Tectona
Spésiés:
T. grandis
Ngaran binomial
Tectona grandis
Linn. f.

Jati atawa sagon di India (Tectona grandis Linn.) nyaéta salah sahiji tutuwuhan tangkal tina genus Tectona nu asup kana kulawarga Verbenaceae.[1] Tangkal ieu kakenal sabab kaina kaasup kelas luhur.[2] Kai na sok dipaké pikeun nyieun kapal, kareta api, galangan palabuan, jambatan, bahan konstruksi nepi ka furniture.[2] Di India, sababaraha bagian tina tangkal ieu dipaké keur nyieun obat.[2]

Ciri-ciriÉdit

Jati mangrupa tangkal nu gedé.[rujukan?] Daunna gedé bari cahyaan na luhurna jeung aya buluan dihandapna.[3] Kembangna leutik, warna ungu ngora semu bodas jeung kaatur kana kumpulan gedé.[3] Buahna mangrupa buah sikian wangun buleud diwangun kawas téstis;[3] mimitina warna héjo pias jeung bakal jadi coklat lamun geus datang mangsana.[3] Unggal buah miboga 1-4 siki.[3]

ReferensiÉdit

  1. (id)Pohon jati (diakses 5 Maret 2016)
  2. a b c Agharakar, S.P. (1991). Medicinal plants of Bombay Presidency. Pbl. Scientific Publishers, Jodhpur, India:208-209
  3. a b c d e (en)Economic Importance of Tectona Grandis (diakses 6 Maret 2016)