Jintan putih
Cuminum cyminum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-198.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
C. cyminum
Ngaran binomial
Cuminum cyminum

Jinten bodas (Cuminum cyminum) nyaéta ngaran tutuwuhan anu sikina loba digunakeun pikeun sambara atawa pangjangkep sabangsaning ramuan jajamu.[1] Warna sikina bodas tur seungit.[1] Jinten bodas alus tumuwuhna di wewengkon anu hawana tiis, misalna di India belah kalér deukeut suku/tutugan gunung Himalaya.[1] Di Indonésia sanajan bisa tumuwuh, tapi hasilna teu nyugemakeun.[1] Jinten bodas miboga watang kai, daunna nyusun, muter, tur patumpuk-tumpuk, wangunna lain wangun lambaran tapi leuwih siga benang-benang parondok.[1] Warna anu dominan dina tangkal jinten bodas nyaéta warna héjo, sedengkeun kembangna laleutik warna konéng kolot.[1]

KandunganÉdit

Siki jinten bodas ngandung unsur minyak kurang ti 8%, éta minyak téh kaluar ku cara di suling.[1]

MangpaatÉdit

Jinten bodas miboga mangpaat pikeun ubar kasakit jantung, haid teu lancar, hésé saré, sarta pikeun dijadikeun jajamu.[1] Panalungtikan anu dilaksanakeun ku Cancer Chemoprevention Research Center (CCRC) Fakultas Farmasi, UGM, ngabuktikeun yén siki jinten bodas bisa dimangpaatkeun jadi ubar pikeun nyingkahan sél kanker.[2] Saupama dipaké kalayan bener tur saluyu jeung dosis anu diusulkeun, jinten bodas téh bisa ngurangan résiko keuna ku kanker.[2]

ReferensiÉdit

  1. a b c d e f g h Jintan Putih (id) (Diakses ping 17 Oktober 2011)
  2. a b Jintan putih obat kankerl (id) (Diakses ping 17 Oktober 2011)

Tutumbu KaluarÉdit