Karéta api Argo Wilis

Argo Wilis
KA Argo Wilis.jpg
KA No. 2 Argo Wilis ti Jakarta nuju ka Surabaya liwat Bandung ngaliwat JPL 194A Pasar Cikampék dina poé isuk.
Informasi
Sistem Karéta api ékspres
Status Beroperasi
Lokal Daop 1 Jakarta
Stasion terminus Gambir
Surabaya Gubeng
Jumlah stasion 16
Operasi
Dibuka 1998 (Bandung-Surabaya Gubeng)
1 Désémber 2019 (Gambir-Surabaya Gubeng)
Dipiboga ku PT Kereta Api Indonesia
Operator Daérah Operasi I Jakarta
Karakter lintas pagunungan
Lokomotip CC203, CC206
Data téhnis
Lébar sepur 1.067 mm
Gancangna operasional 50-90 km/jam
Titik pangluhurna +848 m (Nagrég)

Karéta api Argo Wilis (Aksara Sunda Baku: ᮊᮛᮦᮒ ᮃᮕᮤ ᮃᮁᮌᮧ ᮝᮤᮜᮤᮞ᮪) nyaéta karéta api kelas éksekutif argo anu ngahubungkeun Stasion Gambir jeung Stasion Surabaya Gubeng liwat Bandung-Banjar-Kroya-Kutoarjo-Madiun.[1] Karéta api Argo Wilis dioperasikeun ku Daop 1 Jakarta.[1] Karéta ieu kaasup kana karéta éksprés lantaran lamun aya pasilangan, Argo Wilis nu diheulakeun ti batan karéta nu séjénna.[1]

Di patengahan taun 2018, karéta api Argo Wilis meunang rangkéan karéta éksekutip kaluaran panganyarna (K1 18 BD), ngagantikeun rangkéan anu geus heubeul.

Argo Wilis ngaliwat langsung stasion Rajapolah

Asalna, karéta ieu jadi hiji-hijina karéta argo anu teu ngalayanan Stasion Gambir. Ngan, ti saprak lumakuna Grafik Perjalanan Kereta Api (GAPEKA) 2019 ti tanggal 1 Désémber 2019, ruteu KA Argo Wilis dipanjangan nepi ka Stasion Gambir.[2]

Asal usul ngaranÉdit

Ngaran Argo Wilis téh diwangun ku dua kecap nyaéta Argo jeung Wilis.[1] Argo téh nyaéta brand image kelas éksekutip, Wilis nyaéta ngaran gunung di wewengkon Nganjuk, Jawa Wétan.[1]

Spesifikasi karétaÉdit

  • Lokomotip CC206
  • 8 karéta éksekutip argo new image (K1 18 JAKK)
  • 1 karéta makan (M1 JAKK)
  • 1 karéta pembangkit (P)[3]

Stasion nu dilayananÉdit

Stasion nu dilayanan ku Argo Wilis nyaéta: [3]

JadwalÉdit

Argo Wilis diberangkatkeun ti Gambir isuk-isuk, nepi ka Surabaya Gubeng peuting, jeung sabalikna. [3] Waktu nu diperlukeun kira-kira 15 jam. [3]. Jadwal nu leuwih lengkepna tingali di Wikipédia Basa Indonésia.

InsidénÉdit

  • Tanggal 4 Pébruari 2013, karéta api Argo Wilis anu ditarik CC201 14 nabrak mobil Toyota Avanza, di daérah Manonjaya, Warung Sumedang, Tasikmalaya, Jawa Kulon. Saurang salamet, jeung lima urang luka parah.[4]
  • Tanggal 20 Désémber 2013, aya rél nu ruksak di km 393+8/9 antara Maos-Sikampuh. Ahmad Suryadi, salah sahiji warga bisa ngaeureunkeun karéta api Argo Wilis nu gancang sangkan bisa eureun saacan ngaliwatan rél nu ruksak éta.[5]

Tingali ogéÉdit

RujukanÉdit

Tumbu kaluarÉdit

(id) Situs resmi PT KAI