Buka ménu utama

München ([ˈmʏnçn̩] ( dangukeun); Basa Inggris: Munich /ˈmjuːnɪk/;[3] Austro-Bayern: Minga [ˈmɪŋ(ː)ɐ] atawa leuwih umum disebut Minna [ˈmɪna]; Latin: Monachium) nyaéta dayeuh puseur jeung kota nu miboga pangeusi panglobana di Bayern, sarta nagara bagéan féderal kadua nu miboga pangeusi panglobana di Jérman. Miboga pangeusi kurang leuwih 1,5 juta,[4] ieu kota jadi kota katilu panggedéna di Jérman, saanggeus Bérlin jeung Hamburg, sarta kota ka-12 panggedéna di Uni Éropa. Wewengkon métropolitan ieu kota miboga 6 juta pangeusi.[5] Pernahna di tepi Walungan Isar (budak walungan Danube) di kalér Alpen Bayern, ieu kota mangrupa puseur wewengkon administratif Bayern Luhur, jadi munisipalitas di Jérman nu miboga pangeusi pangpadetna (4.500 jelema per km²). München mangrupa kota kadua panggedéna di wewengkon dialék Bayern, saanggeus dayeuh puseur Austria, Wina.

Munich

München
Stadtbild München.jpg
Schloss Nymphenburg Münich.jpg
Englischer Garten München.jpg
BMW Welt Night cropped.jpg
Feldherrnhalle - Odeonsplatz.jpg
Allianz arena golden hour Richard Bartz.jpg
Bandéra Munich
Bandéra
Lambang Munich
Lambang
Munich is located in Germany
Munich
Munich
Munich is located in Bavaria
Munich
Munich
Koordinat: 48°08′N 11°34′E / 48.133°N 11.567°E / 48.133; 11.567Koordinat: 48°08′N 11°34′E / 48.133°N 11.567°E / 48.133; 11.567
NagaraJérman
Nagara bagéanBayern
Wewengkon admin.Bayern Luhur
DistrikDistrik urban
Séktor
Awal disebutkeun1158
Pamaréntahan
 • Lord MayorDieter Reiter (SPD)
 • Partéy pamaréntahSPD / CSU
Lega
 • Kota310,43 km2 (11,986 sq mi)
Luhurna
520 m (1,710 ft)
Pangeusi
 (31 Désémber 2017)[2]
 • Kota1.456.039
 • Kapadetan47/km2 (120/sq mi)
 • Urban
2.606.021
 • Métro
5.991.144[1]
Zona wanciCET/CEST (UTC+1/+2)
Kode pos
80331–81929
Kode telepon089
Régistrasi tutumpakanM
Ramatlokawww.muenchen.de
Mariensäule di Marienplatz
Pamandangan München ti luhur
Alpen di belakang langit München
Patung singa dibuat ku Wilhelm von Rümann di Feldherrnhalle

RujukanÉdit

  1. "Daten und Fakten aus der Metropolregion München" [Data and facts about the Munich Metropolitan Region]. Europäische Metropolregion München e.V. Diakses tanggal 20 Juni 2019. 
  2. "Fortschreibung des Bevölkerungsstandes". Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung (dalam basa Jérman). Séptémber 2018. 
  3. Ngaran kota Éropa dina basa séjén: M–P#M
  4. Landeshauptstadt München, Redaktion. "Landeshauptstadt München – Bevölkerung". Landeshauptstadt München. Diakses tanggal 12 Pébruari 2016. 
  5. "The Munich Metropolitan Region" (dalam German). Europäische Metropolregion München e.V. Diakses tanggal 17 April 2017. 

Tutumbu luarÉdit

Poto