Buka ménu utama

Wikipedia β

Péru

(dialihkeun ti Peru)

Péru (basa Spanyol: Perú; Basa Quechua: Perú;[5] Basa Aymara: Piruw), resmina Républik Péru (basa Spanyol: República del Perú, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðel peˈɾu] ( dangukeun)), nyaéta hiji nagara di Amérika Kidul beulah kulon. Nagara ieu wawatesan jeung Ékuador sareng Kolombia di kalér, Brasil di wétan, Bolivia di tenggara, Chili di kidul, jeung Samudra Pasifik di kulon.

República del Pérú
Républik Péru
Bandéra Péru Lambang Péru
Lagu
"Himno Nacional del Perú
Location of Péru
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Lima
12°2.6′S 77°1.7′W
Basa resmi Basa Spanyol
Grup étnis  45% Amerindian
37% Mestizo
15% Bodas
3% Hideung, Jepang, Cina, jeung nu lian[1]
Démonim Peruvian
Pamaréntah Républik kahijian présidénsial
 -  Présidén Pedro Pablo Kuczynski
 -  Perdana Mentri Mercedes Aráoz
Kamerdikaan ti Spanyol 
 -  Didéklarasikeun 28 Juli 1821 
 -  Dikonsolidasi 9 Désémber 1824 
 -  Diakuan 14 Agustus 1879 
Aréa
 -  Total 1.285.216 km² (ka-20)
496.225 mil² 
 -  Cai (%) 0,41
Populasi
 -  Perkiraan  2010 29.496.000 (ka-40)
 -  Sénsus 2007 28.220.764 
 -  Kapadetan 23 /km² (ka-191)
57 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $299,648 milyar[2] 
 -  Per kapita $9.985[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $167,846 milyar[2] 
 -  Per kapita $5.593[2] 
Gini? (2009) 48[3] (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg0,723[4] (luhur) (ka-63)
Mata uang Sol (PEN)
Zona wanci PET (UTC-5)
TLD Internét .pe
Kode telepon +51
1 Quechua, Aymara, jeung basa pribumi lianna mangrupakeun basa sub-resmi di wewengkon di mana loba dipakéna.
Peru

Eusi

RégionÉdit

 Artikel utama: Babagian administratif Péru.

Péru dibagi kana 25 région sarta Propinsi Lima. Saban région miboga pamaréntahan kapilih nu diwangun ku hiji présidén jeung déwan nu ngajabat 4 taun.[6]

Région:

Propinsi:

Tempo ogéÉdit

Catetan jeung rujukanÉdit

  1. CIA, World Factbook (Expand "people" tab)
  2. a b c d "Peru". International Monetary Fund. Diakses tanggal May 6, 2011. 
  3. "Gini Index". World Bank. Diakses tanggal 2 March 2011. 
  4. "Human Development Report 2010" (PDF). United Nations. 2010. Diakses tanggal November 5, 2010. 
  5. Ngaran dina basa Quechua nu dipaké ku pamaréntah Péru nyaéta Perú (tempo loka wéb Parlemén Péru dina vérsi basa Quechua jeung Konstitusi Péru vérsi basa Quechua [1]), tapi ngaran umum dina basa Quechuana nyaéta Piruw
  6. Ley N° 27867, Ley Orgánica de Gobiernos Regionales, Article N° 11.


Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Péru ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity

    Tingali ogé Péru di Wikivoyage