Buka ménu utama

Koordinat: 6°18′17.30″S 107°17′57.03″E / 6.3048056°S 107.2991750°E / -6.3048056; 107.2991750

Stasion Karawang
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun KW.png
  • Singgetan: KW
  • Nomor: 0520
Stasiun Karawang, 2019.jpg
Stasion Karawang dipoto ti jero karéta api Walahar Éksprés, 2019 sarta geus masang papan ngaran stasion panganyarna vérsi 2017
Lokasi
PropinsiJawa Barat
KabupaténKarawang
KacamatanKarawang Barat
KalurahanNagasari
AlamatJalan Arif Rahman Hakim
Kodeu pos41311
Sajarah
Dibuka1898
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi I Jakarta
Kelas stasion[1]I
Tingkat kaluhuran+16 m
Perenahna[2]km 62+710 lintas JakartaJatinegaraCikampék
LayananJayabaya, Singasari, Walahar Éksprés/Lokal PWK, Cilamaya Éksprés/Lokal PWK, sarta Jatiluhur/Lokal CKP
Pamesenan tikétSistem tikét online; ngalayanan pamesenan langsung kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass husus kaberangkatan KA jarak jauh/manengah.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur4 (jalur 2 dan 3: sepur lurus)
Jumlah péronHiji péron sisi jeung tilu péron pulo nu pendék
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Toilét: Aya
Boarding pass: Aya
Stasion Karawang ditempo ti émplasemén.

Stasion Karawang (KW) (Aksara Sunda: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮊᮛᮝᮀ) nyaéta stasion karéta api kelas I anu perenahna di Nagasari, Karawang Barat, Karawang. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +16 m ieu kaasup ka Daérah Operasi I Jakarta. Stasion ieu miboga opat jalur kalawan jalur 2 jeung 3 minangka jalur lurus.

SajarahÉdit

 
Lokomotip TD10 di Dipo Lokomotip Karawang

Mimitina stasion ini mangrupa tutuluyan ti jalur karéta api Jakarta–Kedunggedéh anu geus diwangun ku Bataviasche Oosterspoorweg Maatschappij[3] (BOS) di taun 1887. Ti saprak jalur ieu diambil alih ku Staatsspoorwegen (SS) di tanggal 4 Agustus 1898,[4] SS tuluy ngawangun stasion anyar di Kota Karawang. Ngan jalur ti Karawang ieu kakara dibuka tanggal 2 Méi 1906 lantaran pangwangunan kakara dilakukeun sabada BOS diakuisisi.[5]

Kamekaran stasion ieu dicatet ku De Stoomtractie op Java en Sumatra karya J.J.G. Oegema di taun 1982.[6] Trém Karawang mimiti diinisiasi di taun 1911 kalawan lébar sepur 600 mm ku SS. Sanajan teu loba anu ngabahas jalur trem ieu,[7] verslag anu dijieun SS nyaritakeun yén jalur trem ieu kabagi dua bagian, nyaéta Cikampék–Wadas, diresmikeun di tanggal 15 Juli 1912 jeung Lamaran–Wadas, diresmikeun di tanggal 9 Pébruari 1920. Ti Lamaran tuluy dijieun jalur trém cabang nepi ka Réngasdengklok di tanggal 15 Juni 1919.[5]

Ngan jalur ieu dinonaktipkeun di taun 1981–1984 lantaran éléh saing jeung mobil pribadi atawa angkutan umum, sarta aksés ka stasion anu leuwih babari sanajan teu kudu naék trém.


Layanan karéta apiÉdit

PanumpangÉdit

Kelas campuran éksekutip-ékonomi AC plusÉdit

Singasari, jurusan Jakarta jeung jurusan Blitar liwat Cirebon-Purwokerto-Yogyakarta-Madiun

Kelas ékonomi AC plusÉdit

Jayabaya, jurusan Jakarta jeung jurusan Malang liwat Cirebon-Tegal-Semarang-Bojonegoro-Surabaya (kadang ditambahan kelas éksekutip)

Lokal ékonomi ACÉdit

Tingali ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Sahari), Besari, M. Sahari (Mohamad (2008). Teknologi di Nusantara : 40 abad hambatan inovasi. Jakarta: Salemba Teknika. ISBN 9789799549259. OCLC 271921449. 
  4. Nusantara., Tim Telaga Bakti; Indonesia., Asosiasi Perkeretaapian (1997-). Sejarah perkeretaapian Indonesia (Cet. 1 ed.). Bandung: Angkasa. ISBN 9796651688. OCLC 38139980. 
  5. a b Staatsspoorwegen (1921–1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken. 
  6. De Stoomtractie op Java en Sumatra, J.J.G. Oegema, 1982
  7. "Napak Tilas Jalur Kereta Api di Karawang (Karawang-Rengasdengklok) | Karawang Info". www.karawanginfo.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-10-11. 

Tumbu kaluarÉdit

(id) Situs Resmi PT Kereta Api Indonesia

Jalur karéta api Rajawali-Cikampék
Stasion saméméhna:
Stasion Kedunggedéh
Stasion saenggeusna:
Stasion Klari