Arsiték nyaéta jelema anu ahli di widang arsitéktur, ahli rancang wangunan.[1] Arsiték asalna ti bahasa Yunani, nyaéta architekton (ahli ngawangun), arkhi (ketua) + tekton (pawangun, tukang kai). Arsiték biasana diajar bener-bener ngeunaan seni jeung élmu désain wangunan.

SajarahÉdit

Taun 1850-an bijil gelar anyar nyaéta insinyur. Insinyur didieu salian ahli wangunan bisa ogé ngajieun wangunan-wangunan jangkung atawa pencakar langit jeung bisa ngajieun wangunan anu boga struktur-struktur anu panjang siga jambatan. Nepi aya istilah “Form Follows Function“ anu diungkabkeun ku Louis Sullivan dimana wangunan anu alus teu kudu geulis mung ‘bener‘ makna, fungsi jeung nu lainna.[2]

Tuluy arsiték ngamangpaatkeun élmu anu dipikaboga ku insinyur. Jeung tungtungna arsitek leuwih kreatif jeung boga konsep pamikiran anu leuwih jero dibandingkeun insinyur, kusabab arsiték miboga élmu seni anu henteu dipikaboga ku insinyur anu miboga élmu teknik anu patén hungkul.

Mung harita teh arsiték kasohor siga Louis Sullivan henteu loba ngajieun wangunan kusabab wangunan-wangunan jieunan manéhna loba diturutan ku arsiték-arsiték lain di jamanna. Tapi Louis Sullivan tungtungna ngajarkeun élmuna ieu ka muridna anu tungtungna oge jadi arsitek kasohor nyaéta Frank Loyd Wright.

Tanggung jawab arsitékÉdit

Diantara anu jadi tanggung jawab arsiték nyaéta:[3]

  • Ngarancang anggaran jeung ngakoordinasikeun proyek pangwangunan
  • Ngobrol jeung klien pikeun ngajieun wangunan anu saliyu dengan pangabutuh klien
  • Gawe bareng kontraktor salila proyék pangwangunan lumangsung

Sumber referensiÉdit

  1. "What's the difference between an architect and a building designer?". BUILD. Diakses tanggal 2022-06-13. 
  2. "Sejarah Lahirnya Arsitektur Modern" (dalam en-US). Diakses tanggal 2022-06-13. 
  3. Nuralifa, Sartika. "Mengenal Profesi Arsitek Mulai dari Pengertian, Tanggung Jawab Hingga Skill-set yang Dibutuhkan". www.ekrut.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-06-13.